Η ηλεκτροκίνηση ίσως καταργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Κάθε νέα τεχνολογία που έρχεται, εξαφανίζει παλιές θέσεις εργασίας και εμφανίζει καινούργιες. Η ηλεκτροκίνηση, μάλλον θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • -
  • -

Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι προθεσμίες που έχουν βάλει, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και τα προγράμματα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις περισσότερες χώρες, δείχνουν ότι η επόμενη δεκαετία θα έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι των μεταφορών.

Ωστόσο ένα ζήτημα (από τα πολλά) που προκύπτει είναι το τι θα γίνει με τις χαμένες θέσεις εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος θα βιώσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στο κομμάτι του εργατικού δυναμικού της. Σύμφωνα με προσεκτικά μελετημένες έρευνες που έχουν γίνει από την Ένωση Προμηθευτών της Αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, μπορεί να χαθούν έως και 501.000 θέσεις εργασίας, στην Ευρώπη μόνο.

Αν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα δημιουργηθούν περίπου 225.000 νέες θέσεις εργασίας, όμως και πάλι, μένουν περίπου άλλες τόσες για να καλυφθεί το χάσμα από τη σημερινή κατάσταση των εργοστασίων. Σύμφωνα με την Ένωση Προμηθευτών της Αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προώθησης των ανανεώσιμων καυσίμων.

Έτσι η απώλεια θέσεων εργασίας θα μειωθεί δραστικά, ενώ και ο στόχος για αυτοκίνητα πιο φιλικά προς το περιβάλλον θα επιτυγχάνεται σταδιακά. Σε αντίθετη περίπτωση, οι περίπου 500.000 θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα, με τις 359.000 από αυτές να «χάνονται» μέσα σε μόνο πέντε χρόνια: από το 2030 έως το 2035, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την απορρόφηση αυτών των εργαζομένων σε νέες θέσεις.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται στο κομμάτι με τα ανανεώσιμα καύσιμα, είναι ότι οι αγοραστές δύσκολα θα εμπιστευθούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ενδεχομένως, θα παρουσιαστεί σαν μια προσωρινή λύση, ένα μεταβατικό στάδιο με φόντο την ηλεκτροκίνηση, οπότε οι αγορές θα τα αντιμετωπίσουν με δυσπιστία και δεν θα τα προτιμήσουν. Άλλωστε ποιος θα ήθελε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο που σε λίγα χρόνια θα είναι εκτός εποχής, με εξαιρετικά χαμηλή αξία; Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί, αν θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να ενσωματωθεί αναίμακτα στην καθημερινότητά μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...