H Toyota παρουσίασε ένα GR Yaris που καίει υδρογόνο

Πιστή στο όραμά της για πιο καθαρούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, η Toyota πειραματίζεται με ένα υδρογονοκίνητο GR Yaris.

  • -
  • -

Μια από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στο υδρογόνο, είναι η Toyota. Η ιαπωνική μάρκα έχει δείξει με το Mirai ότι η χρήση υδρογόνου μπορεί να έχει θέση στη σύγχρονη αυτοκίνηση, με τις εκπομπές ρύπων και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα να βρίσκεται στο προσκήνιο, ενώ δεν διστάζει να το χρησιμοποιήσει και σαν απευθείας καύσιμο, εκτός της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου.

Αυτό ακριβώς κάνει με το νέο πειραματικό GR Yaris. Το μοντέλο επιδόσεων έχει συζητηθεί έντονα στον κόσμο της αυτοκίνησης από την ημέρα που παρουσιάστηκε, ως μια γνήσια rally replica «από τα παλιά» με τετρακίνηση και σκληροπυρηνικό χαρακτήρα. Το σύστημα ψεκασμού καυσίμου αλλά και τροφοδοσίας, τροποποιήθηκε στο συγκεκριμένο GR Yaris και ο τρικύλινδρος τούρμπο κινητήρας των 1.6 λίτρων (G16E-GTS) μπορεί πλέον να παράγει έργο καίγοντας υδρογόνο.

Συνεχίζει να αποδίδει 261 ίππους και 360 Nm ροπής, ενώ η Toyota τονίζει ότι με το υδρογόνο σαν καύσιμο, ο κινητήρας διατηρεί την παραδοσιακή οδηγική εμπειρία που αναζητούν οι αγοραστές ενός σπορ μοντέλου, διατηρώντας την απόλαυση του ήχου. Από την άλλη, δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα, παρά μόνο οξείδια του αζώτου (NOx), κάνοντας το αυτοκίνητο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Η τεχνολογία του υδρογόνου, είτε σαν καύσιμο, είτε με τη μέθοδο των κυψελών καυσίμου, αναμένεται να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον και η Toyota θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς, η φίρμα έχει δηλώσει ότι το μέλλον της αυτοκίνησης δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά σε μια τεχνολογία (την ηλεκτρική, στην προκειμένη περίπτωση) και θα πρέπει να συνυπάρξει με άλλες για να πετύχουν το στόχο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...