Tesla: Της έκοψε επιδότηση 1,1 δισ. η ΕΕ, ή την αρνήθηκε η ίδια;

Το Giga Berlin, το νέο εργοστάσιο μπαταριών της Tesla στη Γερμανία θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, όμως δεν θα λάβει τελικά επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την έχασε, ή... δεν την ήθελε;

  • -
  • -

Στα πλάνα της Tesla ήταν να κατασκευάζει σύντομα τις νέας τεχνολογίας μπαταρίες «4680» στο Giga Berlin, το νέο gigafactory που ετοιμάζει στη Γερμανία. Όμως λόγω γραφειοκρατίας αλλά και λοιπών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε ευρύτερο βαθμό η βιομηχανία (ελλείψεις βασικών πρώτων υλών) έχει καθυστερήσει αρκετά η έναρξη λειτουργίας του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγράμματα επιδότητης των κατασκευαστών μπαταριών, για την προώθηση και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις. Η Tesla θα μπορούσε να αξιοποιήσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ωστόσο τελικά, δεν θα λάβει επιδότηση. Το πραγματικό ερώτημα, είναι ο λόγος που τελικά μένει «στην απ’ έξω».

Δημοσιεύματα (π.χ. στους Financial Times) αναφέρουν ότι τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στα ταμεία της Tesla λόγω της μεγάλης καθυστέρησης να ολοκληρώσει την κατασκευή του Gigafactory και να ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών, ενώ άλλα δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι η ίδια η Tesla αποφάσισε να αγνοήσει τα χρήματα της ΕΕ.

Σε ο,τι αφορά το τελευταίο, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: ποιος μπορεί να αδιαφορήσει για 1,1 δισ. ευρώ; Αν υπάρχει κάποια εταιρεία που θα μπορούσε να το κάνει αυτό (στην αυτοκινητοβιομηχανία) τότε αυτή θα ήταν η Tesla. Η εξήγηση είναι συγκεκριμένη. Το τεράστιο ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί σε μερικές εβδομάδες φυσιολογικής λειτουργίας των εργοστασίων της Tesla.

Με δεδομένο ότι η γραφειοκρατία και οι λοιπές καθυστερήσεις πήγαν πολύ πίσω το Gigafactory της Γερμανίας, η Tesla προτιμά να μεταφέρει αλλού την παραγωγή των μπαταριών 4680 και να ξεκινήσει νωρίτερα την κατασκευή τους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγο καιρό να έχει καλύψει ήδη το ποσό της επιδότησης που θα έπαιρνε από την ΕΕ, και στη συνέχεια να μετρά επιπλέον κέρδη. Παράλληλα δεν θα χρειαστεί να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς όρους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πάρει την επιδότηση.

Δοκιμάζουμε το Tesla Model Y

Τα παραπάνω βέβαια είναι απλώς σενάρια. Για την ώρα όλοι έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν περισσότερο το συγκεκριμένο γεγονός και οι πραγματικοί λόγοι που η αυτοκινητοβιομηχανία δεν πήρε το 1,1 δισ. ευρώ παραμένουν πρακτικά άγνωστοι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...