Νέα Οnline εφαρμογή ΔΕΔΔΗΕ: Πώς δηλώνω σημείο φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος;

Η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης ξεκινάει από την επέκταση του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζει νέα πλατφόρμα που οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

  • -
  • -

Στον αέρα είναι από σήμερα η νέα εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Εκεί μπορείτε να μπείτε για να υποβάλλετε τη δική σας αίτηση, χωρίς να απαιτείται η φυσική σας παρουσία σε κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Συμπληρώνοντας μερικά βασικά προσωπικά στοιχεία, λεπτομέρειες για τον φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος που θέλετε να εγκαταστήσετε και τον τύπο του δικτύου που ήδη χρησιμοποιεί το κτίριο, μπορείτε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία της αίτησης από την άνεση του σπιτιού σας. Είναι σημαντικό ότι η εφαρμογή δίνει το πλεονέκτημα ελέγχου της ορθότητας των πληροφοριών που εισάγονται στα στάδια της διαδικασίας, για να αποφεύγεται η υποβολή εσφαλμένων στοιχείων.

Η αίτηση συμπληρώνεται ταχύτερα αλλά και ευκολότερα, χάρη στη δυναμική εμφάνιση των πεδίων προς συμπλήρωση και των απαιτούμενων πληροφοριών. Εντός της πλατφόρμας, υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πολλές διευκρινιστικές πληροφορίες για την εγκατάσταση φορτιστών. Αν δηλαδή αφορά μόνο δημόσια τοποθετημένες μονάδες, αν προβλέπεται ιδιωτικός χώρος με ιδιωτική πρόσβαση και πολλά ακόμη.

Η χρήση της πλατφόρμας είναι εύκολη και κατανοητή, ωστόσο οι πληροφορίες που ζητούνται ίσως προβληματίσουν έναν μέσο χρήστη. Οπότε, συνίσταται η συμπλήρωση των στοιχείων με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου που πρόκειται να κάνει την εγκατάσταση ή ύστερα από προσεκτική μελέτη σχετικά με τον φορτιστή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, αλλά και το δίκτυο της οικοδομής. 

ΔΕΔΔΗΕ

Για παράδειγμα, αν μένετε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, τότε έχετε δύο επιλογές:

  • να συνδέσετε το φορτιστή στην υφιστάμενη ηλεκτρική εγκατάσταση με ή χωρίς επαύξηση της παροχής
  • να αιτηθείτε νέα, ιδιόκτητη παροχή αποκλειστικά για φόρτιση ηλεκτροκίνητου οχήματος

Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές μιας πολυκατοικίας να εγκαταστήσουν μια ή περισσότερες κοινόχρηστες υποδομές. Αυτές μπορούν είτε να συνδεθούν στο δίκτυο της οικοδομής, είτε να δημιουργηθεί μια νέα, κοινόχρηστη παροχή αποκλειστικά για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΔΕΗ blue: 10.000 φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2026

Στη νέα πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει ένα δεύτερο πεδίο για την υποβολή αίτησης εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων σε δίκτυο μέσης τάσης (βιομηχανικό δίκτυο) το οποίο για την ώρα, δεν είναι διαθέσιμο. Η εφαμοργή εξυπηρέτησης παραμένει υπό κατασκευή και σύντομα θα «βγει στον αέρα», μαζί με τις αιτήσεις για εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης (οικιακό δίκτυο).

Να τονίσουμε ότι σε νέες υποδομές επαναφόρτισης που συνδέονται στο δίκτυο εγκαθίσταται εξ'αρχής «έξυπνος» μετρητής κατανάλωσης, ενώ σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που τροποποιούνται προκειμένου να φιλοξενήσουν φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο ήδη υπάρχων ηλεκτρομηχανικός μετρητής αντικαθίσταται από «έξυπνο» μετρητή χωρίς επιπλέον κόστος.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε: «Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή βιώσιμων και πιο καθαρών μετακινήσεων. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ διευκολύνει τους πολίτες ώστε με απλό και γρήγορο τρόπο, απολύτως ηλεκτρονικά, να υποβάλλουν την αίτησή τους για σύνδεση υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καταργώντας τη χειρόγραφη αίτηση και την αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αρωγός και υποστηρίζει έμπρακτα την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου εξυπηρέτηση στους πολίτες».

Φόρτισε εύκολα σε όλη την Ελλάδα, με το δίκτυο incharge της nrg

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος δήλωσε: «O ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα για να στηρίξει την προσπάθεια της Πολιτείας για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για άμεση, εύκολη και αποτελεσματική σύνδεση των υποδομών φόρτισης στο Δίκτυο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...