Κλιματικός Νόμος: Τέλος οι κινητήρες βενζίνης και diesel στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με ταξί και leasing

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τον νέο Κλιματικό Νόμο, αλλάζοντας τα πάντα στην αγορά αυτοκινήτου, τα εταιρικά οχήματα, τα ταξί και ενοικιαζόμενα

  • -
  • -

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειώσει σταδιακά τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα το μέγιστο αποτέλεσμα, το οποίο είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Στον Οδικό Χάρτη που υιοθετεί η χώρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις σε κάθε τομέα, μεταξύ των οποίων και στις Μεταφορές.

klimatikos nomos1

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, από το 2030, όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά που θα ταξινομούνται πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών. Αυτό σημαίνει πως τελειώνουν οριστικά οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ. CO2/χλμ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα ταξί που κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποχρεωτικά θα είναι ηλεκτρικά. Με απλά λόγια, ένας τεράστιος στόλος πρέπει να αντικατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με βάση το νομοσχέδιο, από την ίδια χρονιά, 1 στα 3 καινούρια οχήματα που ενοικιάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επίσης πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.  

klimatikos nomos2

Όσο για τους σταθμούς φόρτισης, σε κάθε Δήμο της χώρας θα τοποθετούνται σε θέσεις στάθμευσης επί του οδοστρώματος, σε προαύλιους χώρους και σε πιάτσες ταξί κατόπιν εισήγησης της τεχνικής υπηρεσία του αρμόδιου δήμου.

Βέβαια, τα αρμόδια υπουργεία, δηλαδή αυτά των Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Υποδομών και Μεταφορών, θα εξετάζουν εκ νέου τα μέτρα και θα τα αξιολογούν προκειμένου η μετάβαση να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως, προφανώς θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για την αγορά οχημάτων νέας τεχνολογίας.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση των κλάδων που επηρεάζονται από τον κλιματικό νόμο και ειδικά των ιδιοκτητών Ταξί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...