Τέλη κυκλοφορίας; Πώς θα πάρετε βεβαίωση μη οφειλής;

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει αναρτηθεί στο taxisnet ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για το 2022

  • -
  • -

Η πλειονότητα των ιδιοκτητών οχημάτων αναμένει την επίσημη ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν για την επόμενη χρονιά, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που επιθυμούν να λάβουν απαλλαγή.

teli cars2

Με ποιους όμως τρόπους γίνεται αυτό;

Για να μην πληρώσει κάποιος τα τέλη πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες του αυτοκινήτου του. Ακολουθώντας τη διαδικασία της «ψηφιακής ακινησίας» στην ειδική πλατφόρμα myCAR, οι κάτοχοι των οχημάτων δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία. Με ηλεκτρονική αίτηση η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία.

Όσοι θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτοκίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Σε περίπτωση που εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, σε τρεις ακόμη περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει αποκλειστικά για:

- Μεταβίβαση οχήματος
- Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό
- Επαναταξινόμηση οχήματος

teli cars1

Η βεβαίωση έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της και χορηγείται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοσή της. Για να εκτυπώσετε τη σχετική βεβαίωση πατήστε εδώ και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

- Επιλέγω από τη λίστα ή πληκτρολογώ τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

 - Επιλέγω τον λόγο για τον οποίο χρειάζομαι την βεβαίωση από το σχετικό πεδίο

 - Εκτυπώνω τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας 

Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως, δεν χορηγείται ηλεκτρονική βεβαίωση περί μη οφειλής:

Α) σε περίπτωση απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον κάτοχο (πχ. αναπηρικά, απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ΟΤΑ, ασθενοφόρα που ανήκουν σε νοσοκομεία κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση.

Β) σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που είστε ιδιοκτήτης του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εξοφλήσετε την οφειλή.

Γ) σε περίπτωση που είστε σήμερα ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο είχατε παλαιότερα μεταβιβάσει, είτε κατά ποσοστό, είτε εξ’ ολοκλήρου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...