Ο επικεφαλής μοντελιστής Haruo Yuki μετέτρεψε ένα κομμάτι πηλού σε ένα γνωστό μας μοντέλο! Ποιο είναι αυτό;

Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Nissan και μορφοποίησε πρώτος το πολυπόθητο μοντέλο

  • -
  • -

Ο Haruo Yuki, ορίζεται ως «meister» και είναι επικεφαλής μορφοποίησης του πηλού στο εργοστάσιο της Nissan. Ο Yuki ξεκίνησε το ταξίδι του ως σχεδιαστής σε νεαρή ηλικία. Πήγε σε τεχνικό λύκειο, όπου κύριος στόχος του ήταν να γίνει εικονογράφος. Ωστόσο, η μοίρα «παρενέβη» όταν ο σύμβουλός καριέρας  στο σχολείο του είπε για μια ευκαιρία εργασίας στη Nissan και μάλιστα στο τμήμα μοντελοποίησης πηλού.

Έκτοτε έγινε μέλος της ομάδας της Nissan και από το 1978, έχει δημιουργήσει περίπου 60 μεγάλα πήλινα μοντέλα, από σεντάν έως μίνι βαν. Το τελευταίο του έργο τέχνης είναι το εντυπωσιακό, ολοκαίνουργιο Z.

Πιο αναλυτικά, το επάγγελμα της μοντελοποίησης του πηλού αυτοκινήτου έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κρυφό από τα φώτα της δημοσιότητας, επειδή οι καλλιτέχνες συνήθως εργάζονται σε μελλοντικά μοντέλα των οποίων τα σχέδια αποτελούν μυστικό

Ουσιαστικά η δουλειά του Yuki είναι να αναδημιουργήσει μια δισδιάστατη εικόνα σε τρεις διαστάσεις, εξερευνώντας το σχήμα και “δαμάζοντας” τις αναλογίες, καθώς κατασκευάζει με κόπο ένα πήλινο μοντέλο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ίδια εργασία μπορεί να εκτελεστεί χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης, ο ίδιος όμως διαφωνεί. Μάλιστα υποστηρίζει, ότι χρησιμοποιώντας μόνο ψηφιακά προγράμματα, είναι δύσκολο να εκφράσεις την  συναισθηματική γοητεία και το βάθος όπως συμβαίνει με την φυσική μετάβαση και την μορφοποίηση σε κλίμακα.

Ωστόσο, η λήψη μιας ιδέας και η υλοποίησή της σε φυσική  μορφή,  είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων στην Nissan. Συνήθως, ο σχεδιασμός ενός μελλοντικού οχήματος πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό σχεδιασμού μεταξύ των στούντιο σχεδιασμού της Nissan. Μετά από γύρους επιλογών και τρισδιάστατη μοντελοποίηση,  έρχεται  η ώρα για τον Yuki και την ομάδα του να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην υλοποίηση  της τελικής φυσικής μορφής του μοντέλου.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «ολοκληρώσαμε το μοντέλο από πηλό πλήρους μεγέθους για το νέο Z σε περίπου τρεις εβδομάδες. Ένα μοντέλο από πηλό πλήρους κλίμακας έχει πλαίσιο αλουμινίου με άξονες για να μπορούμε να τοποθετήσουμε τροχούς και ελαστικά. Το συνολικό βάρος του τελικού προϊόντος αργίλου είναι περίπου 1,6 τόνοι, επομένως είναι λίγο βαρύτερο από ένα πραγματικό αυτοκίνητο».

Παρόλο που η ομάδα του Yuki για το  Z ήταν ολιγομελής, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δουλειά τους : οι εντυπώσεις και τα στοιχεία έρεαν συνεχώς από στελέχη και μηχανικούς που έμπαιναν στο στούντιο για να δουν την εργασία σε εξέλιξη. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...