Ο Δήμος Αθηναίων μάζεψε 3.862 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα που παρέμεναν ακινητοποιημένα στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

  • -
  • -

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το σχέδιο απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους. Κατά μέσο όρο, απομακρύνονται περίπου 160 αυτοκίνητα τον μήνα, απελευθερώνοντας σημαντικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργώντας νέες θέσεις στάθμευσης, κυρίως για τους κατοίκους των περιοχών.

car athens1

Την τελευταία διετία, οι υπηρεσίες έχουν απομακρύνει 3.862 οχήματα. Στο σύνολο, τα αυτοκίνητα αυτά ήταν παρατημένα και είχαν σκουριάσει, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Όλα προωθήθηκαν σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων, όπου ανακυκλώνεται το σύνολο των υλικών των οχημάτων σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 98%.

Εντεταλμένοι υπάλληλοι (ελεγκτές-καταγραφείς) της Διεύθυνσης Καθαριότητας Ανακύκλωσης εκτελούν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας καθημερινές αυτοψίες στις επτά ( 7 ) Δημοτικές Κοινότητες εντοπίζοντας και καταγράφοντας εγκαταλελειμμένα οχήματα. Άλλες πηγές πληροφόρησης είναι ο τετραψήφιος αριθμός «1595» με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι δημότες, τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και η Δημοτική Αστυνομία.

car athens2

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου γίνεται κατ΄ εφαρμογή του Π.Δ 116/2004 (ΦΕΚ 81/Α΄/5-3-2004). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και οδηγούνται στην ανακύκλωση, όπως ορίζει το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.

Για τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα, φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ. ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από την ΚΥΑ1002901/2002 (ΦΕΚ 57/Β΄/24-1-2002). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ).

car athens3

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στον χρονικό ορίζοντα, στις λοιπές νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης ενός εκάστου οχήματος, ειδικές κατηγορίες εγκαταλελειμμένων οχημάτων που χρήζουν διαφορετικό κατά νόμο τρόπο αντιμετώπισης (πχ. οχήματα με ξένες πινακίδες, που διέπονται από τις διατάξεις του Τελωνείου) μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Διαχείρισης Ειδικών Ροών στο τηλέφωνο 210 3470763.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...