Το Mazda MX-5 συνεχίζει με παραδοσιακό κινητήρα βενζίνης στη νέα του γενιά

Προγραμματισμένη να εμφανιστεί κάπου στο 2024, η νέα γενιά του Mazda MX-5 δεν θα απαρνηθεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

  • -
  • -

Πολλά λέγονται για το επερχόμενο Mazda MX-5, το διαχρονικό roadster της ιαπωνικής μάρκας που εδώ και χρόνια έχει κερδίσει τους πραγματικούς λάτρεις της οδήγησης, αλλά και της φιλοσοφίας less is more. Με την αυτοκίνηση να αλλάζει, το σημερινό MX-5 (ND) υψώνει ψηλά τη σημαία του ατμοσφαιρικού κινητήρα, του χειροκίνητου σασμάν έξι σχέσεων (με έναν φανταστικό επιλογέα) και της πίσω κίνησης (με μπλοκέ διαφορικό στην ισχυρότερη έκδοση 2.0 λίτρων).

Τι γίνεται όμως με την επόμενη γενιά (NE); Σύμφωνα με ξένα μέσα, το Mazda MX-5 δεν θα παραδοθεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Θα παραμείνει το μικρό, ανόθευτο roadster που όλοι αγαπάμε, ενώ δεν θα ενσωματωθεί Plug-In υβριδική τεχνολογία που θα το καταστήσει περισσότερο περίπλοκο, αλλά και -κυρίως- βαρύτερο. Η Mazda θα επιστρατεύσει τον καινοτόμο κινητήρα Skyactiv-X, που ήδη συναντάμε στην γκάμα της.

Το συγκεκριμένο μοτέρ αποδίδει περισσότερη ροπή συγκριτικά με τον Skyactiv-G κινητήρα 2.0 λίτρων που φοράει σήμερα το MX-5 (υπάρχει και πρόταση 1.5 λίτρων), κάτι που αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ακόμη και να σπάσει το φράγμα των 6 δευτερολέπτων για τη μέτρηση των 0-100 km/h, μπαίνοντας στα «ψηλά 5άρια».

Η απόδοση δεν θα ξεπερνά τους 190 ίππους, όμως με δεδομένο το χαμηλό βάρος και το πυκνό εξάρι κιβώτιο, οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες από αυτό που σε προδιαθέτει το άκουσμα της απόλυτης ισχύος. Το ιδανικό ζύγισμα και η αναλογική αίσθηση των χειριστηρίων θα αναλάβουν ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για ένα MX-5, την οδηγική απόλαυση. Ακόμη, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με την επόμενη γενιά του ιαπωνικού roadster, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί με τη λιγότερο ισχυρή έκδοση που πάντα υπήρχε στην γκάμα, αφού δεν αποκλείεται να διατίθεται μόνο με τον κινητήρα των 2.0 λίτρων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...