Προηγμένη τετρακίνηση από την Mazda, «διαβάζει» όλες τις παραμέτρους!

Αντιλαμβάνεται μέχρι και την διάθεση του οδηγού! Πως;

  • -
  • -

Γενικότερα, η αίσθηση ότι ένα αυτοκίνητο κινείται με ασφάλεια στον δρόμο, είναι εύκολο στον έλεγχό του, και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις εντολές του οδηγού, αποτελεί μεγάλο μέρος της οδηγικής απόλαυσης.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το έξυπνο σύστημα i-Activ All-Wheel Drive (AWD) της Mazda: Με τις δυνατότητες πρόβλεψης και τον έλεγχο της ροπής σε πραγματικό χρόνο, παρέχει εξαιρετικό «πάτημα», ανεξάρτητα από το οδόστρωμα ή τις συνθήκες οδήγησης.

Συγκεκριμένα, στα Mazda CX-5 & CX-30, σε συνδυασμό με την τεχνολογία G-Vectoring Control και μια ειδική λειτουργία για οδήγηση εκτός δρόμου, η τεχνολογία AWD μας αποκαλύπτει όλες τις δυνατότητές της.

Για το σκοπό αυτό, 27 αισθητήρες σημάτων συγκεντρώνουν 200 δεδομένα το δευτερόλεπτο, από διάφορα σημεία του αυτοκινήτου, σχετικά με τον δρόμο μπροστά, τις εντολές του οδηγού και άλλους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας στον υαλοκαθαριστήρα ανιχνεύει πότε αρχίζει να βρέχει, υποδεικνύοντας ότι σύντομα το οδόστρωμα θα είναι βρεγμένο, ενώ η τεχνολογία ανίχνευσης ολίσθησης των μπροστινών τροχών υπολογίζει τόσο την ταχύτητα του αυτοκινήτου όσο και την ταχύτητα περιστροφής των μπροστινών τροχών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ιδανική κατανομή της ροπής είναι η αναγνώριση της πρόθεσης του οδηγού. Έτσι, παρακολουθώντας το πεντάλ γκαζιού, την πίεση του υγρού στο κύκλωμα των φρένων και τη θέση του τιμονιού, το σύστημα αντιλαμβάνεται αμέσως την πρόθεση του οδηγού και μπορεί να αναδιανείμει τη ροπή ανάλογα με τις ανάγκες. Στα περισσότερα σενάρια οδήγησης, σχεδόν όλη η ισχύς του οχήματος πηγαίνει στους εμπρός τροχούς για εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ροπής που κατανέμεται στους πίσω τροχούς, βρίσκεται σε φάση “stand-by”.

Από την άλλη, η ιδανική λειτουργία του συστήματος i-Activ AWD εξασφαλίζεται σε συνδυασμό με την τεχνολογία ελέγχου G-Vectoring Control (GVC). Αυτό το δυναμικό σύστημα ελέγχου του πλαισίου, εξασφαλίζει βέλτιστο φορτίο των τροχών στις στροφές μεταφέροντας τη ροπή στους μπροστινούς τροχούς κατά την είσοδο και έξοδο από μια στροφή και την μεταφορά στους πίσω τροχούς μέσα στη στροφή.

Τέλος, σε ιδιαίτερα δύσβατα εδάφη, απενεργοποιείται το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη πρόσφυση σε σαθρό οδόστρωμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...