Δες πως είναι μέσα ο κινητήρας ενός υβριδικού ύστερα από 500.000 χλμ (video)

Ύστερα από μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα, το μοτέρ ενός Toyota Prius ανέβηκε στον πάγκο και λύθηκε. Σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται;

  • -
  • -

Μετά από πολλά χρόνια και εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων, η Toyota έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με την αξιοπιστία. Πόσο αντέχει στο χρόνο όμως ένα από τα πιο καινοτόμα μοντέλα της, το Prius; Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το μοτέρ από ένα Toyota Prius του 2004. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά του μοντέλου και η τεχνολογία του ακόμη βρισκόταν υπό εξέλιξη.

H Toyota ήταν από τις πρώτες μάρκες που τόλμησαν να προσφέρουν υβριδικό μοντέλο, όμως το 2004 σίγουρα δεν είχε την τεχνογνωσία που έχει σήμερα. Μετά από τόσα χρόνια και ατελείωτες πωλήσεις Hybrid μοντέλων, έχει εμπειρία και πρόσβαση σε πάρα πολλά δεδομένα που τη βοηθούν να γίνει καλύτερη.  

Όπως βλέπουμε από το λύσιμο του κινητήρα, τα περισσότερα μέρη του βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ένα καλό καθάρισμα από τα λάδια, τις αναθυμιάσεις και την «καρβουνίλα» θα τον επαναφέρει σε ακόμη καλύτερη κατάσταση, ενώ με ένα σέρβις θα είναι έτοιμο να «υπηρετήσει» για χιλιάδες χιλιόμετρα ακόμη.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας με τον κωδικό 1NZ-FXE είναι ένας ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson. Αποδίδει 78 ίππους και 115 Nm ροπής (τόσο απέδιδε όταν ήταν καινούργιος, τουλάχιστον) και ενσωματώνει έμμεσο ψεκασμό καυσίμου (στην πολλαπλή). Διαθέτει δύο εκκεντροφόρους και 16 βαλβίδες, ενώ σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα του υβριδικού συστήματος, η απόδοση ανέβαινε στους 113 ίππους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...