Δοκιμάζουμε το νέο Continental SportContact 7

Τα σπορ λάστιχα δρόμου πρέπει να συνδυάζουν χαρακτηριστικά που φαντάζουν αντιφατικά. Στο νέο Continental SportContact 7, φαίνεται ότι η συνταγή ήταν αυτή ακριβώς που έπρεπε.

  • -
  • -
με μια ματιά

Τα σπορ λάστιχα δρόμου πρέπει να συνδυάζουν χαρακτηριστικά που φαντάζουν αντιφατικά. Στο νέο Continental SportContact 7, φαίνεται ότι η συνταγή ήταν αυτή ακριβώς που έπρεπε.


Τα ελαστικά δεν αλλάζουν αισθητά μορφή σε κάθε νέα γενιά, όπως τα αυτοκίνητα. Όμως αλλάζει σημαντικά η τεχνολογία που κρύβεται μέσα τους, έτσι ώστε να συνδυάζουν αντικρουόμενα χαρακτηριστικά με τρόπο που μέχρι χτες έμοιαζε πραγματικά αδύνατος. Με το νέο SportContact 7, η Continental έκανε ακόμη ένα τέτοιο, εντυπωσιακό άλμα.

Πρόκειται για το κορυφαίο σπορ λάστιχο της γερμανικής εταιρίας. Ήρθε για να αντικαταστήσει το αντίστοιχο SportContact 6, το οποίο είχε κατακτήσει πολλές πρωτιές σε συγκριτικές δοκιμές ελαστικών. Ανήκει στην κατηγορία Ultra Ultra High Performance και προορίζεται για μοντέλα κάθε κατηγορίας με σπορ χαρακτήρα, από δυνατά προσθιοκίνητα hatchback μέχρι supercars. Έχοντας ως στόχο να βελτιώσει κυρίως την απόδοση στο βρεγμένο και την αντοχή στη φθορά σε σχέση με τον πολύ καλό προκάτοχό του, η Continental προίκισε το «7άρι» με τρία νέα βασικά χαρακτηριστικά.



Το πιο πρωτοποριακό από αυτά, και πιο καθοριστικό για την εξαιρετική του πρόσφυση, είναι το προσαρμοζόμενο πέλμα. Κατά την κίνηση σε βρεγμένο δρόμο το ίχνος του ελαστικού, δηλαδή το αποτύπωμά του στο δρόμο, περιορίζεται γύρω από την επιφάνεια των εσωτερικών και των κεντρικών αυλακιών. Έτσι διευκολύνει την απαγωγή νερού και εξασφαλίζει την απαιτούμενη πρόσφυση για ασφαλή κίνηση στη βρεγμένη άσφαλτο. Από την άλλη στο στεγνό, χάρη στις υψηλότερες δυνάμεις που αναπτύσσονται στις στροφές, το ίχνος μετατοπίζεται προς την εξωτερική πλευρά. Η οποία είναι κατάλληλα ενισχυμένη για να δέχεται αυξημένα φορτία, ενώ τα λεπτά αυλάκια του πέλματος επιτρέπουν στα τακούνια να κλειδώνουν μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας περισσότερη σταθερότητα.



Μια άλλη καινοτομία είναι η ύπαρξη διαφορετικών εκδοχών του SportContact 7 για κάθε τύπο αυτοκινήτου. Οι απαιτήσεις που έχει κάθε μοντέλο αναλόγως βάρους, ισχύος, μετάδοσης κ.λπ. διαφέρουν, οπότε δεν μπορούν να καλυφθούν εξίσου καλά από το ίδιο λάστιχο. Στις διαφορετικές διαστάσεις στις οποίες διατίθεται το SportContact 7 δεν αλλάζει μόνο το μέγεθός του, αλλά και στοιχεία όπως η σκληρότητα του σκελετού και η σύσταση της γόμας. Έτσι, το λάστιχο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του εκάστοτε αυτοκινήτου, προσφέροντας την απόδοση και τη σπορ αίσθηση που πρέπει.

Τέλος, το BlackChili, το ειδικό μίγμα καουτσούκ που είχε εμφανιστεί στο SportContact 6, έχει νέα σύνθεση. Η νέα γόμα είναι όσο μαλακή χρειάζεται για να προσφέρει την πρόσφυση που αρμόζει σε ένα σπορ, άκαμπτο και χαμηλοπρόφιλο λάστιχο, αλλά και αρκετά πιο ανθεκτική στη φθορά. Σύμφωνα με την Continental, το SportContact 7 αντέχει 17% περισσότερο από τον προκάτοχό του στο δρόμο, και 10% παραπάνω στην πίστα. Το φρενάρισμα σε στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο είναι βελτιωμένο κατά 6% και 8%, αντίστοιχα. Κι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς σημαντική επιβάρυνση της κατανάλωσης καυσίμου, αφού το νέο λάστιχο αξιολογείται με C σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τη σχετική ετικέτα της ΕΕ.



Στην πράξη

Για να αποδείξει όλα τα παραπάνω στην πράξη, η Continental μας κάλεσε στο Ανόβερο, και συγκεκριμένα στο Contridrom. Εκεί βρίσκεται το βασικό κέντρο εξέλιξης της εταιρίας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 54 χρόνια, έχοντας ως ξεχωριστό στοιχείο μια οβάλ πίστα υψηλής ταχύτητας μήκους 2,8 km. Σήμερα, μεταξύ άλλων υπάρχει εκεί μια διαδρομή 1,8 km για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στο βρεγμένο σε δύο διαφορετικά οδοστρώματα, μια χάραξη 3,8 km για τη συμπεριφορά στο στεγνό, αλλά και τον κλειστό χώρο Automated Indoor Braking Analyzer.

Στο ΑΙΒΑ ένας μηχανισμός μπορεί να επιταχύνει αυτόματα ένα όχημα ως τα 115 km/h και να πραγματοποιεί αυτόματα και ασταμάτητα, χωρίς την ύπαρξη οδηγού, δοκιμές φρεναρίσματος σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και σε στεγνή, βρεγμένη ή παγωμένη άσφαλτο. Ακόμα και η ποιότητα της ασφάλτου αποτελεί μια ελεγχόμενη παράμετρο, αφού στην εγκατάσταση εναλλάσσονται υδραυλικά πάνω από 5 διάδρομοι μήκους 75 m, με διαφορετικά οδοστρώματα, για να επιλέγεται κάθε φορά το κατάλληλο.



Η τελευταία προσθήκη σε αυτό το χώρο είναι το 6τροχο αυτόνομο όχημα AVA, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει ταυτόχρονα δύο ελαστικά τελείως διαφορετικών προδιαγραφών, π.χ. ένα για αυτοκίνητο πόλης και ένα για φορτηγό, εφαρμόζοντας ακριβώς το φορτίο για το οποίο έχει σχεδιαστεί το κάθε ένα. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν ότι η εξέλιξη και η αξιολόγηση κάθε ελαστικού της Continental έχει γίνει με τον πιο σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο, έτσι ώστε να προκύπτουν κορυφαίες επιδόσεις.

Τις κορυφαίες επιδόσεις του Continental SportContact 7 συγκεκριμένα, είχαμε την ευκαιρία να τις διαπιστώσουμε απέναντι σε έναν πολύ ικανό αντίπαλο: τον προκάτοχό του. Στις δοκιμές φρεναρίσματος που πραγματοποιήσαμε με μερικά πανομοιότυπα VW Golf GTI, εκείνα που φορούσαν SportContact 6 χρειάζονταν τουλάχιστον 2 μέτρα παραπάνω για να ακινητοποιηθούν από τα 80 km/h, σε βρεγμένη άσφαλτο με τον ίδιο οδηγό στο τιμόνι. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως είχε η επόμενη άσκηση, για τη σύγκριση παλιού και νέου στη βρεγμένη πίστα, στο τιμόνι κάποιων Mercedes-AMG A 45 S.

Εκεί, στον ήδη πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο το απερχόμενο μοντέλο διαχειριζόταν τη μάζα και τη δύναμη της Α 45, το SportContact 7 ήταν εμφανές ότι προσθέτει κάτι παραπάνω. Στα πιεσμένα φρένα η εμπλοκή του ABS γινόταν πιο αργά και εντός των στροφών το τιμόνι επέτρεπε πιο ακριβή καθορισμό της τροχιάς. Στην έξοδο, το καινούργιο λάστιχο έδινε τη σιγουριά που χρειαζόταν για να πατήσεις το γκάζι πιο νωρίς, και ακόμα κι όταν οι 420 ίπποι του αυτοκινήτου αποδεικνύονταν πολλοί για τις συνθήκες, το ξεκόλλημα ήταν ομαλό και προοδευτικό. Ό,τι πρέπει για να απολαμβάνεις τη διαδικασία της οδήγησης στο βρεγμένο, χωρίς να τρομάζεις.



Στη στεγνή πίστα με τη σχετικά γρήγορη χάραξη και τις στροφές των 80-130 km/h, τα νέα Continental SportContact 7 ήταν φορεμένα σε δύο αυτοκίνητα με διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά εξίσου μεγάλες απαιτήσεις από τα λάστιχά τους. Στο προσθιοκίνητο Hyundai i30 N των 280 PS συνεργάζονταν άψογα με το ελεγχόμενο διαφορικό και φρόντιζαν κάθε πάτημα του γκαζιού με το τιμόνι στριμμένο να μην οδηγεί σε υποστροφή, αλλά σε κλείσιμο του εμπρός μέρους προς το εσωτερικό της στροφής. Αυτό το ούτως ή άλλως απολαυστικό hatchback έμοιαζε να είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ, αφού το πλασάρισμα με μεγάλη ταχύτητα και η ακροβασία στο όριο της πρόσφυσης, γινόταν με ακρίβεια και σιγουριά.

Ο εκπρόσωπος της πίσω κίνησης στη διαδικασία ήταν η Toyota Supra. Με καλύτερη κατανομή βάρους από το Hyundai, αλλά πιο μαλακή ανάρτηση, χρειάζεται ένα πραγματικά σπορ λάστιχο για να αναδείξει τον χαρακτήρα της. Και το SportContact 7 στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και με το παραπάνω: Πρόσφερε αρκετά πληροφόρηση για να κινηθείς στο όριο, αλλά και αρκετή πρόσφυση ώστε σχεδόν να... φιμώσει ένα πισωκίνητο των 340 ίππων. Χρειαζόταν φόρα και επιτηδευμένος χειρισμός για να προκύψει η υπερστροφή, η οποία βέβαια στη συνέχεια ελεγχόταν με απολαυστικό τρόπο.

 


Απόδοση μέχρι τέλους

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο κλείσιμο της ημέρας, όταν το πρόγραμμα είχε τελειώσει και η ομάδα αφέθηκε ελεύθερη να οδηγήσει όσο και όπως θέλει. Ενώ θα περίμενε κάποιος ότι ένα πολιτικό λάστιχο θα καταρρεύσει γρήγορα κάνοντας απανωτούς γύρους στο 100%, το SportContact 7 άντεξε, χαρίζοντας στα αυτοκίνητα ομοιογενή συμπεριφορά μέχρι τη στιγμή που έσβησαν οι κινητήρες. Το Continental SportContact 7 θα ξεκινήσει να διατίθεται μέσα στο Φθινόπωρο, σε 42 δημοφιλείς διαστάσεις για ζάντες 19"-23", ενώ το 2022 που θα προστεθούν μερικές ακόμη, η γκάμα θα ξεκινάει από τις 18". Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κορυφαία λύση, που καταφέρνει να συνδυάζει τα ασυμβίβαστα. Ένα λάστιχο που μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει σπορ χαρακτήρα, και θέλει να τον ξεδιπλώνει σε δρόμο ή πίστα.




ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...