Αυτό που συμβαίνει στη Νορβηγία με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εκπληκτικό

Δεν αποκλείεται μέχρι τον Απρίλιο του 2022, τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα και plug-in hybrid αυτοκίνητα να φθάσουν το 100% στη Νορβηγία

  • -
  • -

Θεωρείται χώρα πρότυπο παγκοσμίως. Ηγείται της ηλεκτροκίνησης, με τα 3/4 των ταξινομήσεων να αφορούν αυτοκίνητα τεχνολογίας BEV. Αναφερόμαστε στη Νορβηγία, η οποία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον στόχο για τον πλήρη μηδενισμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων (NAF), τον περασμένο μήνα τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 72% των πωλήσεων, τα plug-in hybrid και τα υβριδικά 20,4%, τα βενζινοκίνητα μόλις το 4,6% και τα diesel το 3,2%.

Norway cars ev sales

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η μετάβαση προς τoν εξηλεκτρισμό προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται μέχρι το Απρίλιο του επόμενου έτους το 100% των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων να είναι ηλεκτροκίνητα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν  ενδιαφέροντα ηλεκτρικά μοντέλα και αφετέρου πως οι κάτοχοι EV συνεχίζουν να απολαμβάνουν αρκετά πλεονεκτήματα, παρ΄ ότι οι Αρχές έχουν αρχίσει να τα περιορίζουν κάπως, για παράδειγμα καταργώντας την απαλλαγή από όλα τα διόδια και τη δυνατότητα χρήσης των λωρίδων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των λωρίδων έκτακτης ανάγκης.

Cars ev sales Norway

Αντίθετα με τα diesel και τα βενζινοκίνητα οχήματα, που υπόκεινται σε πολύ υψηλή φορολογία, τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων απαλλάσσονται από σχεδόν όλους τους φόρους και τα τέλη, κάτι που τα καθιστά πιο ανταγωνιστικά.

Η Νορβηγία έχει εδώ και χρόνια τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο στον κόσμο και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προέρχεται μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...