Μυρωδιά καινούργιου αυτοκινήτου: Ωραία, αλλά καθόλου τυχαία. Δείτε πως επιτυγχάνεται [Video]

Ήξερες πως οι κατασκευαστές έχουν τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με το πως μυρίζει το αυτοκίνητο σου;

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της διαδικασίας σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών του ολοκαίνουργιου Nissan Qashqai, ένα από τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν είναι και αυτό του “αρώματος” στο εσωτερικό του. Η λεγόμενη "μυρωδιά του νέου αυτοκινήτου" είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό σε κάθε αυτοκίνητο που αγοράζει κανείς ως καινούργιο και οι μηχανικοί της Nissan εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι είναι το σωστό, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε ιδιοκτήτη κατά την απόκτηση του νέου του αυτοκινήτου.

Ο Peter Karl Eastland είναι επικεφαλής μηχανικός που αξιολογεί την οσμή του εσωτερικού των οχημάτων, με έδρα στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan Europe. Ο τίτλος της θέσης του πιθανόν να μην αντικατοπτρίζει τον μοναδικό και ίσως εκπληκτικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γκάμας οχημάτων της Nissan.

front

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δουλειάς του βρίσκει εφαρμογή στο νέο Nissan Qashqai. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ανάδειξη της ολοκαίνουργιας ατμόσφαιρας του Qashqai, από την εφαρμογή και το φινίρισμα στα υλικά, που περιλαμβάνουν καινούργιο premium δέρμα, μέχρι την φιλική προς τον χρήστη τεχνολογία. Όμως, η προσοχή στη λεπτομέρεια  αντανακλάται στο σημαντικό ρόλο της διασφάλισης ότι η εμπειρία της διαβίωσης εντός της καμπίνας, δεν θα υπονομευθεί από οποιεσδήποτε μη ελκυστικές οσμές.

Εκτός από το μεταπτυχιακό του στη Χημεία και την Ιατροδικαστική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Leicester, ο Peter διαθέτει μια εξαιρετικά οξεία αίσθηση της όσφρησης, ένα “προνόμιο” που συνειδητοποίησε ότι είχε από μικρή ηλικία. Μαζί με μια ομάδα άλλων μηχανικών και τεχνικών, ο Peter είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της θετικής ανταπόκρισης της μυρωδιάς των νέων αυτοκινήτων της Nissan, στους εν δυνάμει αγοραστές.

samples

Η διαδικασία της αξιολόγησης συνδυάζει αντικειμενική και υποκειμενική άποψη, με αποκορύφωμα μια αυστηρή διαδικασία που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη κατά την αναζήτηση αυτής της τέλειας «μυρωδιάς του νέου αυτοκινήτου».

Σε συνεργασία με τις ομάδες μηχανικής και παραγωγής  της Nissan, ο Peter και η ομάδα του δοκιμάζουν όλα τα υλικά, όπως το μαλακό υλικό που χρησιμοποιείται για τα νέα τρισδιάστατα καπιτονέ καθίσματα με το χαρακτηριστικό μοτίβο στον σχεδιασμό, στο  ολοκαίνουργιο Qashqai, σε διάφορες συνθήκες για να αναπαράγουν τις συνθήκες σε πραγματικό περιβάλλον. Έχοντας υπόψη ότι οι χημικές ιδιότητες των υλικών,  όπως η οσμή,  μπορούν να αλλάξουν (όπως για παράδειγμα ανάλογα με τη θερμοκρασία), όπου διαπιστώνεται ότι ένα νέο υλικό ή χημική ουσία επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ατμόσφαιρα της καμπίνας, ο Peter και οι συνεργάτες του θα βρουν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσουν την “ιερότητα” της μυρωδιάς του νέου αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Peter δεν είναι ο μόνος ειδικός επί των οσμών στην Nissan. Έχει ομολόγους του, με τους οποίους συνεργάζεται,  στα άλλα τεχνικά κέντρα της Nissan, στο Atsugi της Ιαπωνίας και στο Farmington Hills των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ύπαρξη ενός παγκόσμιου προτύπου από την Nissan για την αξιολόγηση των αρωμάτων υπογραμμίζει την προσοχή στη λεπτομέρεια που δεσμεύει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, διασφαλίζοντας ότι η παγκόσμια γκάμα των προϊόντων της πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του Peter Karl Eastland και τι χρειάζεται για να έχεις μια “προπονημένη” μύτη, αποκαλύπτεται στο video που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...