Ένας νέος φιλόδοξος κατασκευαστής αυτοκινήτων θέλει να κατακτήσει την αγορά ηλεκτρικών SUV

Υπόσχεται αυτονομία που ξεπερνά τα 480km με πλήρη φόρτιση

  • -
  • -

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, Rivian Automotive LLC, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την CapitalPanda, η Rivian έχει κερδίσει την ελίτ των επενδυτών για το φιλόδοξο σχέδιο της. Η εταιρεία που υποστηρίζεται από την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει ήδη καταθέσει εμπιστευτικά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την αρχική δημόσια προσφορά της.

Με βάση πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το Reuters, η αποτίμηση της εταιρείας κατά τη στιγμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς της θα μπορούσε να ξεπεράσει την IPO των Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων General Motors ή Ford. Η εταιρεία θα επιδιώξει αποτίμηση περίπου 70-80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Rivian δεν έχει σχολιάσει ακόμα την κατάσταση δημόσια.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, αλλά και από διακεκριμένους επενδυτικούς παίκτες όπως η SorosFund Management, η επενδυτική εταιρεία BlackRock ή η Fidelity. Παράλληλα, η Rivian υπέγραψε συμβόλαιο με την Amazon για 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία συζητάει για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Τέξας. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αναπτύσσει και κυψέλες μπαταριών. Νέα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Bloomington-Normal, Illinois, παρά το γεγονός ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Plymouth, Michigan.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η RIVIAN ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

H Rivian ιδρύθηκε το 2009 με αρχικό όνομα Mainstream Motor, το οποίο όμως άλλαξε το 2011. Στοχεύει να ανταγωνιστεί την Tesla, καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή pickup φορτηγών. Έχει τις ίδιες προθέσεις, αν και ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κολοσσό του Elon Musk, τουλάχιστον όχι όσον αφορά τις πιθανές τιμές στο χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla στην αγορά είναι περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Rivian ανακοίνωσε ότι μια μέση τιμή των SUV και των pickup φορτηγών της θα ξεκινούσε περίπου από τα 75.000 δολάρια (63.000 ευρώ) και η αυτονομία του οχήματος θα ήταν πάνω από 480 km με πλήρη φόρτιση. Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι τα πρώτα της οχήματα θα κατασκευαστούν αυτό το καλοκαίρι, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Σύμφωνα με τον R.J. Scaringe, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rivian, η καθυστέρηση προκλήθηκε από την κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία του COVID-19.

Ωστόσο, η αξία της Rivian αυξάνεται. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο, αποτιμήθηκε στα 27,6 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο μετά από χρηματοδότηση 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της T. Rowe Price Global Investment Services.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές κατασκευαστικές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, όπως η Nikola Motors, η Lucid Motors ή η Fisker. Οι εταιρείες αυτές εισήλθαν στο χρηματιστήριο μέσω της λεγόμενης SPAC (εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού), η οποία τους επέτρεψε να παραλείψουν τη διαδικασία αρχικής δημόσιας προσφοράς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...