Στην κορυφή των Άλπεων με τα ηλεκτρικά van της Opel

Ο Messner με Opel Vivaro-e και Zafira-e Life στο “MMM Corones”

  • -
  • -

Η θέα από το Kronplatz στο Νότιο Τιρόλο είναι από τις πιο όμορφες των Άλπεων: εκτείνεται από τους Δολομίτες πάνω από την Κοιλάδα της Πουστερίας (Puster Valley) και φτάνει μέχρι τις Άλπεις του Τσίλερταλ (Zillertal Alps). Το “Messner Mountain Museum Corones” (MMM Corones) του θρυλικού ορειβάτη Reinhold Messner βρίσκεται στο οροπέδιο αυτής της κορυφής. Και ακριβώς εδώ τα μεγάλα Opel van Zafira-e Life και Vivaro-e κάνουν μία επίδειξη των ικανοτήτων τους ως ηλεκτρικά οχήματα σε επίπεδο ταξιδιού και μεταφορών. Ο συνεργάτης της Opel, Reinhold Messner, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα e-vans στα βουνά.

Η οδήγηση των ηλεκτρικών οχημάτων γύρω από το “MMM Corones” ανάδειξε μία πραγματικότητα: Τα van της Opel κάνουν πολύ περισσότερα από το "τελευταίο χιλιόμετρο" στην πόλη – επίσης αξιοποιούν τα πλεονεκτήματά τους στα βουνά του Νότιου Τιρόλο. Μεταξύ αυτών είναι η μηδενικών ρύπων, αθόρυβη οδήγηση αλλά και η ανάκτηση ενέργειας οδηγώντας σε μία κατηφόρα, κάτι που αυξάνει την ηλεκτρική αυτονομία. Αρετές που εκτιμά ακόμα και ο φυσιολάτρης Messner.

back

Με ισχύ 100 kW/136 ps και ροπή 260 Nm, το Vivaro-e έχει ισχυρή ελκτική ισχύ στην ανηφόρα με την πρώτη πίεση του πεντάλ, όπως η αντίστοιχη επιβατική έκδοση, το Zafira-e Life. Χάρη στις μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες κάτω από το αμάξωμα, έχουν επίσης χαμηλό κέντρο βάρους και προσφέρουν σταθερότητα και κράτημα. Αυτό καθιστά το Zafira-e Life, με τις ποικίλες διατάξεις καθισμάτων που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι εννέα άτομα, ικανό να μεταφέρει επισκέπτες αθόρυβα και άνετα.

Εάν τα ηλεκτρικά van κινούνται μόνο σε ανηφόρες, η μέγιστη αυτονομία είναι ασφαλώς ανέφικτη. Αλλά μετά την ανηφόρα ακολουθεί η κατηφόρα. Εάν ένα diesel κατεβαίνει με (σχεδόν) άδειο ρεζερβουάρ, τελικά θα ξεμείνει από καύσιμο παρά τα χαμηλή κατανάλωση. Όμως αυτό δε θα συμβεί στα Zafira-e Life και Vivaro-e. Ο ηλεκτροκινητήρας τους στον εμπρός άξονα γίνεται γεννήτρια, επιβραδύνοντας τα οχήματα στην κατηφόρα και την ίδια στιγμή επαναφορτίζοντας ελαφρώς τη μπαταρία. Στο τέλος της κατάβασης, τα έξυπνα van της Opel έχουν αρκετή ενέργεια για να φτάσουν στον επόμενο σταθμό φόρτισης, όπου μπορούν να επαναφορτιστούν στο 80% σε μόλις 45 λεπτά (με μπαταρία 75 kWh) ή σε 30 λεπτά (με μπαταρία 50 kWh).

alpes

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...