Τρομερή αύξηση στα ΙΧ χωρίς τεχνικό έλεγχο - Αλλάζουν τα πάντα στα ΚΤΕΟ

Έρχονται έλεγχοι στα ΚΤΕΟ, αύξηση προστίμου και ψηφιακός φάκελος για όλα τα οχήματα

  • -
  • -

Τρομακτική αύξηση της αποφυγής ελέγχου από ΚΤΕΟ διαπιστώνεται μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της Πανδημίας. Πέραν της αναστολής λειτουργίας των ΚΤΕΟ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, βασική αιτία αποτελεί σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σημαντικός περιορισμός στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που κάνει τον οδηγό να «ξεχνά» την ανάγκη τεχνικού ελέγχου.

Ωστόσο τα ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ οχήματα αποτελούν πληγή της ελληνικής πραγματικότητας από το 2007, οπότε και η χώρα κλήθηκε να εναρμονιστεί με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Ο νόμος ορίζει ότι κάθε ΙΧ θα πρέπει να περνά από τεχνικό έλεγχο 4 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του και στη συνέχεια ο έλεγχος επαναλαμβάνεται κάθε διετία. Ήδη στη χώρα υπολογίζεται ότι 4 στα 10 ΙΧ δεν είχαν περάσει από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων προ Πανδημίας, με το ποσοστό να ανεβαίνει σχεδόν στο 50% πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Η αύξηση κατά 10% της ΚΤΕΟ-αποφυγής που παρατηρήθηκε εν μέσω πανδημίας σχετίζεται με το βασικό πρόβλημα της έλλειψης αστυνόμευσης, όπως εξηγεί στο GOCAR ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ κ. Κωνσταντίνος Βήκας. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε στους δρόμους επαρκείς ελέγχους από την Τροχαία, σε βαθμό που να λειτουργούν αποτρεπτικά» σημειώνει ο κ. Βήκας, ο οποίος προσθέτει ότι «Εάν δεν ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση των βάσεων δεδομένων των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών ώστε να διαπιστώνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα εάν ένα όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ ή όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα.».

Ενδεικτικό της συχνότητας των ελέγχων της Τροχαίας για ΚΤΕΟ είναι τα στοιχεία του 2020 που κάνουν λόγο για καταλογισμό 13.835 σχετικών παραβάσεων (ανέλεγκτα) από τις συνολικά 869.392 που βεβαιώθηκαν στο σύνολο του έτους από τις Αρχές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του τεχνικού ελέγχου στην Ελλάδα «κόβεται» μόλις το 4,5% των οχημάτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 35%. Συμπεραίνει κανείς ότι πέραν από τον περιορισμένο αριθμό ελέγχων που διενεργείται, λόγω αμέλειας των υπόχρεων των ιδιοκτητών, εκείνοι που προσέρχονται για τεχνικό έλεγχο είναι μόνο εκείνοι που είναι βέβαιο ότι το όχημά τους θα «περάσει» το ΚΤΕΟ επιτυχώς. 

Την ίδια στιγμή το πρόστιμο για τους αμελείς οδηγούς ισούται σχεδόν με το κόστος του ίδιου του ελέγχου, καθώς φτάνει μόλις τα 65 ευρώ γεγονός το οποίο όπως σημειώθηκε και πρόσφατα στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας στη Βουλή δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση του προστίμου.

 

Έλεγχος και στα ΚΤΕΟ

Άμεσα προγραμματίζεται η δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών ΚΤΕΟ, καθώς από την ίδρυσή τους το 2001 έως σήμερα, τα ΚΤΕΟ δεν ελέγχονται ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί Π.Ε. οι οποίοι θα πραγματοποιούν επιτόπιο επανέλεγχο του οχήματος, που μόλις διήλθε με επιτυχία, ενώ θα ελέγχουν επίσης την ποιότητα και την ακριβή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ.

 

Ψηφιακά η διαπίστωση των ανέλεγκτων

Η πολυσυζητημένη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων των συναρμόδιων υπουργείων που θα έδινε τη δυνατότητα στο σύστημα να ενημερώνει αυτομάτως τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια τα αρμόδια όργανα να καταλογίζουν τα πρόστιμα για τον μη έλεγχο από ΚΤΕΟ, εκκρεμεί από το 2015 και δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των οχημάτων. Στη νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι ιδιοκτήτες ΙΧ όσο και οι ελεγκτικές αρχές. Ο ηλεκτρονικός αυτός φάκελος θα περιλαμβάνει όλο το ιστορικό του τεχνικού ελέγχου και της ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα μέσω της ενιαίας ψηφιακής υπηρεσίας παροχής πληροφοριών οχημάτων myAuto» και «Audit-Car») που θα παρέχεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.). Η συγκέντρωση όλων των στοιχείων σε μία υπηρεσία θα ανοίξει το δρόμο και για την αποστολή ειδοποιητηρίων προστίμων σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων, οι οποίοι δεν περνάνε τα ΙΧ τους από έλεγχο ΚΤΕΟ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...