Απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη το 2035

Ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά σύνολα θα κάνουν την εμφάνισή τους προκειμένου οι στόχοι της Ε.Ε να υλοποιηθούν

  • -
  • -

H Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035 και να γίνει η πρώτη ήπειρος με μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Στo σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που παρουσίασε η Κομισιόν, προτείνεται όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2035 και έπειτα να έχουν μηδενικές εκπομπές.

Αυτό σημαίνει πως θα τεθούν σκληρά όρια στις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε, η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών να μειώσει τους ρύπους κατά 65% από το 2030 και να μηδενιστούν από το 2035 και μετά. Παράλληλα, στην πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται πως θα πρέπει τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την ικανότητα φόρτισης ανάλογα με τις πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών και να εγκαθιστούν σημεία φόρτισης και ανεφοδιασμού καυσίμων ανά τακτά διαστήματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους: κάθε 60 χιλιόμετρα για ηλεκτρική φόρτιση και κάθε 150 χιλιόμετρα για ανεφοδιασμό με υδρογόνο.

Προκειμένου όμως να γίνει πραγματικότητα η εκμηδένιση ρύπων, θα πρέπει σαν πρώτο βήμα να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% από τα επίπεδα που ήταν το 1990, μέχρι και το 2030.

Σύμφωνα με έρευνες, τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 12% των ρύπων διοξειδίων του άνθρακα στην Γηραιά Ήπειρο. Το νούμερο αυτό πρέπει να μειωθεί κατά 37.5% μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την Βarclays Plc, είναι δύσκολο για τους κατασκευαστές αυτοκίνητων να επιτευχθεί μείωση ρύπων κατά 60% μέχρι το 2030, οπότε η κυκλοφορία περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκίνητων κρίνεται αναγκαία.

Εσείς τι πιστεύετε, θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε αυτά τα δρακόντεια νέα μέτρα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...