Η BEAT θέλει να «βάλει» στην πρίζα τα ταξί που συνεργάζονται μαζί της

Στόχος της BEAT είναι έως το 2025 να πετύχει τον απόλυτο εκμηδενισμό των ρύπων που εκπέμπουν οι διαδρομές της

  • -
  • -
Η BEAT θέλει να «βάλει» στην πρίζα τα ταξί που συνεργάζονται μαζί της

Με έναν φιλόδοξο στόχο, αυτόν του εκμηδενισμού του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος εισέρχεται η BEAT στην επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία. Έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη δραστηριότητά της εν μέσω αυστηρών περιορισμών μετακινήσεων, η πρώτη ελληνική εφαρμογή κλήσης ταξί επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. Παρά το γεγονός ότι οι μετακινήσεις εν μέσω πανδημίας περιορίστηκαν, οι επιβάτες που ήθελαν να αποφύγουν τον συνωστισμό των αστικών συγκοινωνιών φαίνεται ότι επέλεξαν τις δραστηριότητες της BEAT για τις μετακινήσεις τους. 

Στόχος της BEAT είναι έως το 2025 να πετύχει τον απόλυτο εκμηδενισμό των ρύπων που εκπέμπουν οι διαδρομές της με την χρήση κυρίως ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι όμως εφικτή η αντικατάσταση του στόλου του συνόλου των συνεργαζόμενων με την BEAT οδηγών ταξί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, με δεδομένο ότι η ΒΕΑΤ διαθέτει το μεγαλύτερο συνεργαζόμενο στόλο ταξί στην Ελλάδα, με πάνω από 8.000 οδηγούς.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, για να αντισταθμιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα 13.500 ταξί της Αττικής ετησίως, απαιτείται να φυτευτεί έκταση δάσους ίση με 1,5 φορά τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, το εγχείρημα της BEAT φαντάζει σχεδόν ουτοπικό.

 

Πώς θα μειώσει η BEAT το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Η BEAT ξεκινά να δίνει προτεραιότητα μέσω της εφαρμογής της στα οχήματα μηδενικών ρύπων, ως βασικό κίνητρο προς τους συνεργάτες οδηγούς της, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα θερμικής καύσης οχήματά τους με ηλεκτρικά. Παράλληλα, από 2025 και μετά, και εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέψει, η BEAT στοχεύει να εγγράφει στην πλατφόρμα της μόνο οχήματα μηδενικών ρύπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσει από την πλατφόρμα της τους υφιστάμενους οδηγούς που θα έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν θερμικής καύσης κινητήρες. Ωστόσο, κάθε νέος συνεργαζόμενος οδηγός θα πρέπει από το 2025 να χρησιμοποιεί ηλεκτρικό όχημα.

Τα οχήματα μηδενικών ρύπων θα λαμβάνουν διαδρομές κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα οχήματα θερμικής καύσης, μέσω ενός νέου, καινοτόμου συστήματος Έξυπνης Ανάθεσης Διαδρομών, το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και θα δοκιμαστεί από τον όμιλο της FREE NOW, μέλος του οποίου είναι η ΒΕΑΤ, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για ένα σύστημα προτεραιότητας, με πολλαπλούς στόχους:

   - Καλύτερη εμπειρία μετακίνησης για τον επιβάτη.

   - Επιβράβευση, με περισσότερα έσοδα για τον επαγγελματία οδηγό ταξί.

   - Βιωσιμότητα.

 

Το σύστημα αυτό, μέσω του αλγόριθμού του, θα επιλέγει το όχημα που θα στέλνει σε κάθε διαδρομή υπολογίζοντας παραμέτρους, όπως την ηλικία και τους ρύπους του οχήματος, τον χρόνο αναμονής του επιβάτη, αλλά και τη βαθμολογία που έχουν συγκεντρώσει οι οδηγοί από τους επιβάτες του BEAT. Έτσι, μεταξύ των κοντινών στον επιβάτη οχημάτων, θα επιλέγεται από την εφαρμογή εκείνο με τους μηδενικούς ή τους λιγότερους δυνατούς ρύπους.

 

Ποιο το κέρδος ενός οδηγού ταξί;

Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να μεγιστοποιεί το utilisation (βέλτιστη οικονομική απόδοση & πληρότητα) των οχημάτων, το οποίο αποτελεί κλειδί για τη βιωσιμότητα. Η στρατηγική αυτή στο σύνολό της, εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και την ολοένα μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας των διαδρομών, θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε όφελος για τους συνεργαζόμενους οδηγούς, με αύξηση των εσόδων τους. Υπολογίζεται, ότι ένας οδηγός ηλεκτρικού οχήματος, συνεργαζόμενος με τη ΒΕΑΤ και έχοντας τη δυνατότητα να φορτίσει στο σπίτι του, θα κέρδιζε 2.000-6.000 ευρώ περισσότερα ανά έτος σε σχέση με το μέσο ταξί, παύοντας παράλληλα να επιβαρύνει το περιβάλλον με 13 τόνους CO2 ετησίως. Ζητούμενο βέβαια και αποθαρρυντικός παράγοντας, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι οδηγοί σε έρευνα που εκπόνησε η BEAT, είναι το υψηλό κόστος κτήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που οδηγεί μερίδα αυτών στην χρήση της μεθόδου leasing.

Ο όμιλος της FREE NOW προσβλέπει στο αντιστάθμισμα των σημερινών εκπομπών, με τη σταδιακή μείωσή τους μέχρι την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων. Σημειώνεται ότι, συνολικά η FREE NOW θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, με τη μορφή κινήτρων προς τους οδηγούς για να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η κατανομή των πόρων εξαρτάται από τα προγράμματα και την απορρόφηση που έχει να επιδείξει η κάθε χώρα.

«Συγχαίρουμε τη ΒΕΑΤ για την πρωτοβουλία της. Το μέλλον της αστικής κινητικότητας χαρακτηρίζεται από ένα καθολικό αίτημα και μια επιτακτική ανάγκη: την μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και βλάπτουν τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Η ανάγκη αυτή έχει εκφραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του European Green Deal, το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ενστερνίστηκε και εφαρμόζει με σταθερά βήματα και πολιτικές. Ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ορίσει τους στόχους μας μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και δεσμευόμαστε για την ένθερμη υποστήριξή μας σε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων» δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της BEAT η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν ενταχθεί περίπου 10.500 οχήματα ενώ επιβεβαίωσε ότι στόχος του προγράμματος σε αυτή τη φάση είναι η ένταξη όσο το δυνατών περισσότερων επαγγελματικών οχημάτων σε αυτό.

«Έχοντας την πεποίθηση πως τα χειρότερα της πανδημίας είναι πίσω μας, εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα εποχή πράσινων μετακινήσεων και πιο βιώσιμων πόλεων. Παράλληλα, εστιάζουμε στη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών και την αύξηση του εισοδήματος των οδηγών που συνεργάζονται μαζί μας. Το νέο σύστημα ανάθεσης διαδρομών της BEAT βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής και είμαι πολύ περήφανος που η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται από την ελληνική μας ομάδα» δήλωσε ο κ. Βασίλης Ντάνιας.

 

Πώς επηρεάστηκε η BEAT από την πανδημία

Η Πανδημία από την πλευρά της έφερε αλλαγές και στην BEAT, καθώς ανέπτυξε την υπηρεσία μεταφοράς δεμάτων, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της εταιρείας Βασίλη Ντάνια δεν είναι εφικτό να διατηρηθεί για πρακτικούς λόγους. «Οι χρόνοι μεταφοράς ενός δέματος με ταξί σε συνθήκες lockdown είναι σημαντικά ταχύτεροι. Με την επαναφορά της πλήρους κινητικότητας στους δρόμους, η μεταφορά δεμάτων έχει κάποιο νόημα μόνο με δίκυκλα και όχι με ταξί» εξήγησε ο κ. Ντάνιας. Ειδικότερα στο πρώτο κύμα της Πανδημίας και με την επιβολή του σκληρού πρώτου lockdown, η δραστηριότητα της BEAT επηρεάστηκε στο ελάχιστο όπως αποκάλυψε ο κ. Ντάνιας. Ειδικότερα η εταιρεία διαπίστωσε αύξηση των σύντομων, χαμηλότερης αξίας, διαδρομών έναντι του διαστήματος προ των περιορισμών, καθώς η επιλογή ταξί και μάλιστα μέσω της εφαρμογής φαίνεται ότι κέρδισε έδαφος, τη στιγμή που τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν προσέφεραν την απαιτούμενη προστασία λόγω του έντονου συνωστισμού εντός των οχημάτων και συρμών.

Ως προς το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της μικροκινητικότητας ο κ. Ντάνιας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψης στην παρούσα φάση, με δεδομένο μάλιστα ότι οι πάροχοι ηλεκτρικών scooter για παράδειγμα έχουν ήδη αποχωρήσει από την χώρα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...