Τι είναι το myAuto και γιατί αφορά όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων στην Ελλάδα

Χρήσιμο και σε όσους αγοράζουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

  • -
  • -

Πράξη γίνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος στοιχείων οχημάτων, που έχει στόχο να διευκολύνει τόσο τις ελεγκτικές αργές στην εξακρίβωση της νομιμότητας όλων των στοιχείων ενός οχήματος, όσο και τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και κυρίως στο ιστορικό του οχήματός τους. Την συγκέντρωση όλων των στοιχείων ενός αυτοκινήτου στην υπηρεσία myAuto, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι ελεγκτικές αρχές, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.  

Ο ηλεκτρονικός αυτός φάκελος θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το ιστορικό πληρωμών τελών κυκλοφορίας, τους τεχνικούς ελέγχους που έχει περάσει, καθώς και τα δεδομένα ασφάλισής του. Θα περιλαμβάνει επίσης το ιστορικό του ΚΤΕΟ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό σε περίπτωση που πρόκειται για εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυόμενα χιλιόμετρα. Εκεί θα μπορεί κανείς να βρει επίσης τον πλήρη τύπο και τον μοντέλο του οχήματος, το εάν το όχημα έχει τεθεί σε προσωρινή ακινησία και το αν εντάχθηκε ποτέ στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, στις περιπτώσεις αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλο το ιστορικό του οχήματος που τον ενδιαφέρει, όπως η ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, την ημερομηνία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, το οποίο προσφέρει μια σαφή εικόνα για τυχόν εμπλοκή του οχήματος σε συγκρούσεις. Τα εν λόγω στοιχεία θα είναι προσβάσιμα από τον ιδιοκτήτη μέσω της ενιαίας ψηφιακής υπηρεσίας παροχής πληροφοριών οχημάτων «myAuto» που θα παρέχεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία θα έχουν όμως και οι ελεγκτικές αρχές, μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας «Audit-Car». Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων σε μια ενιαία βάση ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ειδοποιητηρίων προστίμων σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από έλεγχο ΚΤΕΟ, με δεδομένο ότι η διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράλληλα, ένα όχημα που είναι κλεμμένο ή δηλωμένο σε ακινησία ή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη και κυκλοφορεί στους δρόμους, θα μπορεί να ελεγχθεί άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...