Η Volvo στοχεύει σε ηλεκτρική αυτονομία άνω των 1.000 km έως το 2030

Αυτονομία και ταχεία φόρτιση είναι οι προτεραιότητες της Volvo για την νέα γενιά ηλεκτρικών

  • -
  • -

Στην πορεία της ταχείας εξέλιξης της σε μία εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Volvo φέρνει την ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών πιο κοντά στην έδρα της και θέτει στόχο την προσαρμογή των μπαταριών του μέλλοντος στις ανάγκες των πελατών της: πιο μεγάλη αυτονομία και πιο σύντομοι χρόνοι φόρτισης.

Θα το πετύχει βελτιώνοντας την τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου στην επερχόμενη δεύτερη γενιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, αρχίζοντας με το πρώτο SUV της εταιρείας που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία.

Έως τα μέσα της δεκαετίας, με το λανσάρισμα της τρίτης γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, η Volvo σχεδιάζει να βελτιώσει κι άλλο την αυτονομία και να ενσωματώσει την μπαταρία μέσα στο δάπεδο του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας τη δομή των μπαταριών για συνολική αύξηση της ακαμψίας και βελτίωση της οικονομίας.

Βραχυπρόθεσμα, τα σχέδια περιλαμβάνουν τη συνεργασία με την κορυφαία σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt για την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας στις μπαταρίες της έως και 50% σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα στην αγορά. Αργότερα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η Volvo σχεδιάζει επίσης να υπερβεί το ορόσημο των 1000 Wh/l ενεργειακής πυκνότητας, ώστε να πετύχει πραγματική αυτονομία 1000 km.

Οι τρέχοντες χρόνοι φόρτισης αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως τα μέσα της δεκαετίας, χάρη στην καλύτερη τεχνολογία μπαταριών και τις συνεχείς βελτιώσεις στο λογισμικό και την τεχνολογία ταχείας φόρτισης.

Καθώς η Volvo εξελίσσεται σε μία εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Στόχος είναι να αυξήσει την ενέργεια των μπαταριών στα αυτοκίνητα της κατά τη δεκαετία που διανύουμε, συνεχίζοντας συγχρόνως να εργάζεται για να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Στόχος της επικείμενης συνεργασίας της Volvo με την Northvolt είναι οι μπαταρίες να παράγονται με τη χρήση ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ η σουηδική εταιρεία συνεργάζεται και με άλλους προμηθευτές μπαταριών για να πετύχει το ίδιο έως το 2025.

Κάτι ακόμα που αποδεικνύει την ξεκάθαρη στρατηγική για περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των μπαταριών, είναι η προσπάθεια βελτιστοποίησης της χρήσης του πολύτιμου υλικού που περιέχουν. Όπου είναι δυνατόν, η εταιρεία στοχεύει να ανακατασκευάζει ή να επαναχρησιμοποιεί μπαταρίες, ενώ διερευνά επίσης το ενδεχόμενο εφαρμογών δεύτερης ζωής, όπως η αποθήκευση ενέργειας.

Εφόσον είναι εφικτό, μπαταρίες που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα ανακυκλώνονται σε εξουσιοδοτημένες εταιρείες ανακύκλωσης που μπορούν να προσφέρουν ανακύκλωση κλειστού βρόχου σε κρίσιμα υλικά, για χρήση σε μελλοντικές μπαταρίες. Η συνεργασία του Volvo Car Group με τη Northvolt θα δώσει επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες λειτουργίες ανακύκλωσης της εταιρείας μπαταριών.

Ήδη με το επικείμενο νέο SUV, η Volvo θα προσφέρει αμφίδρομη φόρτιση, επιτρέποντας στους πελάτες να διοχετεύουν την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί αντίστοιχων οχημάτων μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο δίκτυο όταν τα τιμολόγια και οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρισμού βρίσκονται στο ανώτατο ημερήσιο όριο τους, και να φορτίζουν το αυτοκίνητο τους όταν οι εκπομπές πέφτουν.

battery

Το σχέδιο δράσης για την ηλεκτροκίνηση είναι προσηλωμένο στην καθετοποιημένη ενσωμάτωση, συμπεριλαμβάνοντας την in-house σχεδίαση, την εξέλιξη και την παραγωγή μπαταριών, ηλεκτροκινητήρων και του σχετικού λογισμικού σε συνεργασία με στρατηγικούς συνεργάτες. Στόχος είναι να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες και εξοικονόμηση σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα των μπαταριών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Volvo Car Group ανακοίνωσε την επικείμενη συνεργασία με την Northvolt για την ανάπτυξη και την παραγωγή βιώσιμων μπαταριών. Η συνεργασία εστιάζει στην τροφοδοσία της επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo και Polestar, εξασφαλίζοντας το μελλοντικό εφοδιασμό με τις βιώσιμες μπαταρίες που χρειάζονται για να υποστηριχτεί η ανάπτυξη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...