Ηλεκτρικά Renault: Επιστρέφει το "4άρι" το καλό!

Εντάσσεται στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ηλεκτρική γκάμα της γαλλικής μάρκας

  • -
  • -

Η Renault μόλις επιβεβαίωσε την αναβίωση του θρυλικού «4» - ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο πλέον – με ρετρό σχεδιασμό και το όνομα «4ever». Το νέο μοντέλο έρχεται να ενταχθεί στην ηλεκτρική γκάμα της γαλλικής μάρκας, πλάι στα Renault 5 και MeganE. Θυμίζουμε πως συνολικά περιμένουμε 10 νέα πλήρως εξηλεκτρισμένα μοντέλα έως το 2025, ενώ σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Luca de Meo, στόχος είναι έως το 2030, το 90% των πωλήσεων στην Ευρώπη να αφορά αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το Renault 4 ξεκίνησε να παράγεται το μακρινό 1961, με την τελευταία του εκδοχή να αποσύρεται από την γραμμή παραγωγής το 1994. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμα πολλές πληροφορίες για το 4ever, εκτός από το ότι πιθανότατα θα έχει αντίστοιχες compact διαστάσεις με το νέο 5, καθώς θα χρησιμοποιούν την ίδια CMF-BEV πλατφόρμα.

side

Εκεί που θα δούμε διαφορές θα είναι στον σκοπό του κάθε μοντέλου, με το Renault 5 να έχει τον ρόλο του σπορ hatchback, ενώ το 4ever φημολογείται πως θα αποκτήσει την μορφή μικρού crossover. Διόλου απίθανο αν κρίνουμε σύμφωνα με το ποιες κατηγορίες έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στο αγοραστικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο θα «ντυθούν» με ρετρό design που τιμά τους προγόνους τους.

Νέα θα είναι, τόσο στο 4ever όσο και στο 5, η τεχνολογία των μπαταριών και των ηλεκτροκινητήρων, με τα δύο μοντέλα να χρησιμοποιούν in-house κατασκευασμένες μονάδες από το Renault Group, οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία θα μειώσουν σημαντικά (κατά 33% στην περίπτωση του Renault 5 αν το συγκρίνουμε με το σημερινό Zoe) το κόστος κατασκευής αλλά και απόκτησης.

Σε άλλα νέα, τα δύο προαναφερθέντα μοντέλα δεν προορίζονται να είναι και τα μόνα που θα πατήσουν πάνω στην CMF-BEV πλατφόρμα, καθώς στα σκαριά βρίσκεται και ένα ηλεκτρικό van. Παραπάνω πληροφορίες για το μοντέλο δεν αποκαλύφθηκαν εκτός από ένα άκρως μινιμαλιστικό σχέδιο, με το περίγραμμα του να διακρίνεται… μόλις.

van

Για να επιτευχθεί ο στόχος της Renault που θέλει το 90% των πωλήσεων έως το 2030 να είναι πλήρως εξηλεκτρισμένο, προϋποθέτει την κατασκευή περίπου ενός εκατομμυρίου αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έως τότε. Αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας τόσο την πλατφόρμα των μικρών 5 και 4ever, αλλά και την CMF-EV του μεγαλύτερου MeganE.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...