Παραγωγή ηλεκτρισμού από τον αέρα

Διχάζει η τεχνολογία του "Υγροηλεκτρισμού"

  • -
  • -

Μια νέα μέθοδο με την οποία μικρά ηλεκτρικά φορτία συλλέγονται απευθείας από τον υγρό αέρα παράγοντας ηλεκτρισμό, παρουσίασε σύμφωνα με το New Scientist και τον ΣΚΑΙ ο ερευνητής δρ Φερνάντο Γκαλεμπέκ του Ινστιτούτου Χημείας του πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία. Η μέθοδος αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την επίμαχη τεχνολογία του "υγροηλεκτρισμού", δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Η μέθοδος του δρ Γκαλεμπέκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή του "αέρινου ηλεκτρισμού" κυρίως σε περιοχές με υγρό κλίμα. Ο Βραζιλιάνος εκτιμά μάλιστα ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν ειδικά "υγροηλεκτρικά πάνελ", όπως τα φωτοβολταϊκά, που θα "συλλέγουν" τον ηλεκτρισμό από την ατμόσφαιρα. Όπως το «φως» συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ των φωτοβολταϊκών και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε ο ηλεκτρισμός να συλλέγεται από αντίστοιχα πάνελ απευθείας από τον υγρό αέρα.

Άλλοι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τόσο για το ίδιο το φαινόμενο όσο και για την αποδοτικότητά του σε παραγόμενα ηλεκτρικά φορτία, καθώς το παραγόμενο ρεύμα είναι πολύ μικρό: 100 εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα που παράγει ένα ηλιακό πάνελ και εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα μιας μπαταρίας ΑΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...