Ρεκόρ σημείωσε η συγκέντρωση εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα παρά την πανδημία

Ο περασμένος Μάιος αποδείχθηκε ο πιο ρυπογόνος των τελευταίων 63 ετών!

  • -
  • -

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες μετά τα τελευταία αποτελέσματα μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατέφθασαν από το Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο περασμένος Μάιος αποδείχθηκε ο πιο ρυπογόνος στην ιστορία του Παρατηρητηρίου, το οποίο πραγματοποιεί μετρήσεις από το 1958.

Πιο συγκεκριμένα, το όριο των 419 ppm (μέρη στο εκατομμύριο), μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε για τον ποσοτικό προσδιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ξεπεράστηκε παρά την πανδημία την οποία βιώνουμε, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA). Να σημειωθεί ότι ο Μάιος αποτελεί συνήθως την ετήσια αιχμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο, με τον Μάιο του περασμένου έτους να σημειώνει ποσοστό 417 ppm.

Παράλληλα, αλλά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα δεν έχει σημειωθεί για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το επίπεδο «είναι συγκρίσιμο» με αυτό που ήταν «πριν από 4,1 έως και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν το CO2 ήταν κοντά ή πάνω από 400 ppm», ανέφερε η υπηρεσία σε έκθεση της. Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 20 μέτρα ψηλότερα, ενώ μεγάλα δάση καταλάμβαναν περιοχές της Αρκτικής, σύμφωνα με μελέτες.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Τανς, επιστήμονα της ΝΟΑΑ, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο παράγουμε 40 δισεκατομμύρια τόνους ρύπανσης CO2. «Παρά τις δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η παγκόσμια κοινότητα δεν κατόρθωσε να επιβραδύνει σημαντικά, πόσο μάλλον να αντιστρέψει, τις ετήσιες αυξήσεις των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα», τόνισε η Αμερικανική Υπηρεσία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...