Επίσημο: Αποκλειστικά ηλεκτρική η Fiat από το 2030

Δες πότε θα ξεκινήσει ο «αφανισμός» των κινητήρων εσωτερικής καύσης για την γκάμα της ιταλικής εταιρείας

  • -
  • -

Με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο 500e, η Fiat έκανε την αρχή προς ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον όπου τα οχήματα μηδενικών ρύπων θα είναι πιο προσβάσιμα από ποτέ στο ευρύ κοινό, με χαμηλότερο κόστος απόκτησης και βελτιωμένες υποδομές φόρτισης. Σύμφωνα με το αφεντικό της ιταλικής μάρκας, Olivier Francois, σκοπός είναι ο σταδιακός αλλά πλήρης εξηλεκτρισμός της γκάμας, ο οποίος θα ξεκινήσει το 2025 και θα ολοκληρωθεί έως το 2030.

Η Fiat είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στις μάρκες που δεσμεύονται σε ένα μέλλον μηδενικών ρύπων, ενώ πληθώρα χωρών έχουν ήδη δηλώσει πως θα διακόψουν την οποιαδήποτε πώληση νέου αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030 κι έπειτα. Η προσήλωση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτρική ενέργεια για τα οχήματα της, αν και συμπίπτει με την απαγόρευση των ρυπογόνων οχημάτων σε αυτές τις χώρες, θα εφαρμοστεί όχι μόνο εκεί, αλλά και σε μέρη που τα συμβατικά οχήματα θα επιτρέπονται ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΑΜΙΓΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ FIAT 500

Η κίνηση αυτή ταιριάζει με την αυξημένη προσοχή που έχει δώσει η Fiat προς τα αυτοκίνητα πόλης λόγω της αυξημένης δημοτικότητας του 500. Παράλληλα, βοηθά την μάρκα να διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο από άλλα μέλη του Group Stellantis όπως η Opel και η Citroen.

Ακριβές πλάνο με τα «ηλεκτρικά» σχέδια της εταιρείας για το μέλλον, πέραν του 500, δεν έχει δοθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να εξελίξει νέα οχήματα πατώντας και σε άλλες πλατφόρμες και όχι μόνο του ηλεκτρικού 500. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική STLA του ομίλου Stellantis, που βρίσκουμε και στα Peugeot e208 και Opel Corsa e.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...