Skoda 110 Super Sport: Ένας σταρ του cinema

Κατασκευάστηκε μόλις ένα και πρωταγωνίστησε στην ταiνία «Ferat Vampire»

  • -
  • -

Το Skoda 110 Super Sport είναι μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, ένα μοναδικό αυτοκίνητο. Κατασκευάστηκε επάνω σε μία εξ ’ολοκλήρου καινούργια πλατφόρμα και παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών το 1972. Αρχικά, η Skoda σχεδίαζε να το βγάλει στην παραγωγή, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ και παρέμεινε πρωτότυπο. Όμως, μία δεκαετία αργότερα το είδαμε ως πρωταγωνιστή στην ταινία «Ferat Vampire», με κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό αμάξωμα, οι οποίες όμως διατηρούνται μέχρι σήμερα και εν τέλει σχημάτισαν την τελική του εικόνα.

Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ήταν λευκό, ενώ τα εμπρός φωτιστικά σώματα ήταν ανακλινόμενα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία Amadeus Theodor Pistek, ανέλαβε να το τροποποιήσει για τις ανάγκες της ταινίας, μετατρέποντας το ουσιαστικά σε ένα όχημα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το χρώμα του άλλαξε σε μαύρο με κόκκινες λεπτομέρειες, τα εμπρός φανάρια αντικαταστάθηκαν με εκείνα του Skoda 120, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα παρέμειναν όπως ακριβώς ήταν. Επιπλέον, επιλέχθηκαν ζάντες της BBS σε διάσταση 15 ιντσών, και μάλιστα σε χρυσή απόχρωση, ενώ τοποθετήθηκε και μία ευμεγέθης αεροτομή. Τέλος, προστέθηκε κλωβός ασφαλείας με τη σχεδίαση του εκείνη την εποχή να μην θυμίζει σε καμία περίπτωση κάποιο μοντέλο της Skoda, παραπέμποντας περισσότερο σε supercar.

Ωστόσο είχε τις αντίστοιχες επιδόσεις; Η απάντηση θα λέγαμε πως είναι σχετική. Ο κινητήρας που αρχικά τοποθετήθηκε μπροστά από τον πίσω άξονα του αμαξώματος των 900 kg, ήταν ένας τετρακύλινδρος, 1.107 κυβικών με ονομαστική ισχύ 73PS. Αλλά του χάριζε την αξιοσημείωτη για την εποχή τελική των 180 Km/h! Μετέπειτα, επιλέχθηκε ο αναβαθμισμένος κινητήρας των 1.147 κυβικών που δανείστηκε από το Skoda 110 Rallye με την απόδοση του να αγγίζει τους 104 ίππους, που μάλιστα μεταφέρονταν και στους 4 τροχούς, με την τελική του να αγγίζει πλέον τα 211Km/h! Η Skoda για να τιμήσει τη μοναδική αυτή δημιουργία, αποφάσισε και έβαψε ένα Fabia R5 στα ίδια χρώματα, το οποίο μάλιστα έκανε την εμφάνιση του στο Ράλι Βοϊμίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...