10 αυτοκίνητα της συλλογής του Τζόι από «Τα Φιλαράκια» (video)

Ο Ματ Λεμπλάνκ ή αλλιώς Τζόι Τριμπιάνι, εκτός από γνωστός ηθοποιός, δηλώνει και φανατικός petrolhead.

  • -
  • -

Μερικοί ηθοποιοί έχουν συνδέσει το όνομα, τις συνήθειες, ακόμη και την προσωπικότητά τους με ένα διάσημο ρόλο τους και ο Τζόι Τριμπιάνι -μας συγχωρείτε, Ματ Λεμπλάνκ- δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα «Φιλαράκια» μέσα από δέκα τηλεοπτικές σεζόν έχτισαν πραγματικό θρύλο σε αυτού του είδους τις σειρές, αλλά και γενικότερα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τζόι ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της σειράς και για πολλούς, ο αγαπημένος τους, χάρη στις γκάφες που έκανε συνεχώς και τον αστείο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις εκάστοτε καταστάσεις. Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το ρόλο όμως, είναι γνωστός και για ακόμη ένα λόγο: την αγάπη του για τα αυτοκίνητα.

Ο Ματ Λεμπλάνκ έχει μια αξιοζήλευτη συλλογή τετράτροχων έργων τέχνης και έχουν περάσει από τα χέρια του μερικά από τα πιο ποθητά, σπάνια και ιδιαίτερα δημιουργήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα έγινε ευρέως γνωστή με τη -σύντομη, ομολογουμένως- παρουσία του στο team παρουσιαστών του βρετανικού Top Gear στο BBC, μετά από την αποχώρηση του διάσημου τρίο Κλάρκσον-Χάμοντ-Μέι.  

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με δέκα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που πέρασαν από το γκαράζ του. Σε αυτή υπάρχουν και πολλές Porsche, γεγονός που αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στη μάρκα.

Μάλιστα, όσοι έβλεπαν τα «Φιλαράκια» θα θυμούνται και τη σειρά επεισοδίων, όπου ο «Τζόι» βρίσκει τα κλειδιά μιας Porsche και συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος που θεωρεί ότι το αυτοκίνητο είναι δικό του, του συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Ως κλασικός… Τζόι, προσπαθεί να «τερματίσει» το ρόλο ιδιοκτησίας και δημιουργεί μια πολύ αστεία σκηνή με μια Porsche από… χαρτόκουτα! Όταν όμως πέσει κάποιος πάνω τους, τότε το σχέδιό του ναυαγεί, όπως βλέπουμε και στο βίντεο που ακολουθεί.



Ferrari 360 Modena

Ο Ματ Λεμπλάνκ έχει στο γκαράζ του μια Ferrari 360 Modena, ένα από τα πιο επιτυχημένα δημιουργήματα του Μαρανέλο. Κινείται από έναν ατμοσφαιρικό V8 των 3.6 λίτρων με πέντε βαλβίδες ανά κύλινδρο, που αποδίδει 400 ίππους και 585 Nm ροπής. Στέλνει την ισχύ στον πίσω άξονα μέσα από ένα αυτοματοποιημένο χειροκίνητο κιβώτιο (ρομποτιζέ) των έξι σχέσεων.

Ferrari 458 Italia

Η τελευταία ατμοσφαιρική «απλή» Ferrari με V8 κινητήρα είναι η 458 Italia και δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει το ενδιαφέρον του Ματ Λεμπλάνκ. Φοράει τον V8[G-PS1]  των 4.5 λίτρων και αποδίδει 570 άλογα και λυσσάει στις 9.000 στροφές ανά λεπτό, αποχαιρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την ατμοσφαιρική εποχή της ιταλικής μάρκας. Εφοδιάζεται με σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ για να μη μένει ποτέ από λιπαντικό ο V8, ακόμη και στο όριο εντός πίστας και μπορεί να φτάσει έως τα 325 χλμ./ώρα. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ τα 200 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,4 δευτερόλεπτα.

Porsche 911 Carrera 4 GTS (991)

To 2012 o Ματ Λεμπλάνκ απέκτησε μια Porsche 911 Carrera 4 GTS. Την επέλεξε με το κουπέ αμάξωμα και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη PDK που μόλις είχε αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο Tiptronic (το PDK εμφανίστηκε στην αμέσως προηγούμενη 997.2), ενώ το “4” στο όνομά της, σηματοδοτεί την ύπαρξη τετρακίνησης. Ο επίπεδος εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας των 3.8 λίτρων αποδίδει 430 ίππους και το σύστημα μετάδοσης αποτελείται από έναν πολύδισκο συμπλέκτη που ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και στέλνει άμεσα ροπή στον εμπρός άξονα, διατηρώντας πιστά την Carrera 4 GTS στην πορεία που χαράσσει ο οδηγός με το τιμόνι.

Porsche 911 Turbo 930

Όντας αυθεντικός λάτρης της Porsche, ο Ματ Λεμπλάνκ αγόρασε και μια 911 Turbo 930, αυτή με τον επίπεδο, τούρμπο εξακύλινδρο και αερόψυκτο κινητήρα των 3.3 λίτρων. Αποδίδει 300 ίππους και για την εποχή, ήταν από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα που μπορούσε να αγοράσει κανείς, όπως και από τα πιο… τρομακτικά. Η Porsche μπορεί σήμερα να διατηρεί με εξαιρετική επιτυχία την ανορθόδοξη τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον πίσω άξονα, τότε όμως η ανύπαρκτη τεχνολογία, το πλαίσιο που το «έπλαθες» και το στήσιμο της εποχής (μαζί με τα ελαστικά και… 1.002 ακόμη λόγους) τιμωρούσαν όποιον δεν εκτιμούσε σωστά την απουσία βάρους από τον εμπρός άξονα.

Porsche 911 Turbo S (991)

Μετά την Carrera 4 GTS, ο Ματ Λεμπλάνκ ήθελε να βιώσει και την πιο… γρήγορη πλευρά της 911 (991) και για αυτό αγόρασε το ίδιο αυτοκίνητο στην Turbo S έκδοση. Ο τούρμπο επίπεδος εξακύλινδρος των 3.8 λίτρων αποδίδει 560 ίππους με 700 Nm ροπής και απογειώνει την 911, πετυχαίνοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,1 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 318 χλμ./ώρα, πάντα με σύμμαχο το εξαιρετικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη PDK των επτά σχέσεων.

Porsche 911 R (991)

Τελειωμό δεν έχουν οι Porsche 911 του Ματ Λεμπλάνκ και ειδικότερα, εκείνες της γενιάς 991, που μάλλον της είχε μεγάλη αδυναμία. Αφού πήρε τη GTS και την Turbo S, επέλεξε και μια από τις πιο συλλεκτικές, την 911 R. Την εποχή που η μάρκα άλλαζε σελίδα προς το τούρμπο, η 911 R ήταν ατμοσφαιρική, με χειροκίνητο κιβώτιο, διατηρώντας τον αναλογικό χαρακτήρα ενός σπορ αυτοκινήτου. H τελευταία ατμοσφαιρική Porsche με χειροκίνητο, αποδίδει 500 ίππους με 460 Nm ροπής και κατασκευάστηκε σε 991 μονάδες.

Porsche 911 GT2 RS (997.2)

Για να… πρωτοτυπήσει, ο Ματ Λεμπλάνκ κάποια στιγμή αγόρασε μια Porsche 911. Βέβαια αυτή τη φορά δεν αγόρασε απλώς μια 911 αλλά την παρανοϊκά γρήγορη έκδοση GT2 RS της γενιάς 997.2. Χρησιμοποιεί έναν επίπεδο, εξακύλινδρο τούρμπο κινητήρα των 3.6 λίτρων που αποδίδει 620 ίππους και 700 Nm ροπής, ενώ όλη αυτή η δύναμη φτάνει στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου σασμάν έξι σχέσεων. Φτάνει στα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 3,5 δευτερόλεπτα και γυρνάει στο Nurburgring σε 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, χρόνος εντυπωσιακός ακόμη και σήμερα, περίπου 12 χρόνια μετά. Φτιάχτηκαν μόλις 500 κομμάτια σε όλο τον κόσμο.

De Tomaso Pantera

Ο Ματ Λεμπλάνκ δήλωσε ότι μετά την επιτυχία που έκανε με τα «Φιλαράκια», ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που αγόρασε ήταν το De Tomaso Pantera. Όπως ο ίδιος δηλώνει, κατέληξε να χαλάσει πολλά λεφτά πάνω σε αυτό το αμάξι, όμως το αγαπούσε πολύ. Ήταν μοντέλο του 1973 και χρησιμοποιούσε έναν V8 των 5.8 λίτρων προερχόμενο από τη Ford, με απόδοση 330 ίππων και 466 Nm ροπής. Η τελική ταχύτητά του φτάνει στα 256 χλμ./ώρα και το κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιεί είναι ένα χειροκίνητο πεντάρι της ZF.

Ford Focus RS

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και ξεχωριστά δημιουργήματα της Ford Performance τα τελευταία χρόνια, είναι το Focus RS τρίτης γενιάς. Το μοναδικό τετρακίνητο Focus RS έμεινε στην ιστορία για το σύστημα Torque Vectoring στο πίσω διαφορικό, που επέτρεπε τη λειτουργία του περίφημου Drift Mode! Κατάφερε να συγκινήσει μέχρι και τον Ματ Λεμπλάνκ, ο οποίος απέκτησε ένα. Το τελευταίο Focus RS έχει κάτω από το καπό του έναν τούρμπο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα EcoBoost των 2.3 λίτρων με απόδοση 350 ίππων.

Mercedes-AMG ML 63

Εκτός από όλα τα «πολεμικά» αυτοκίνητα που παρκάρουν στο γκαράζ του Ματ Λεμπλάνκ, βρίσκουμε και ένα Mercedes ML. Ακόμη και εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή έκδοση αλλά με το Mercedes-AMG ML 63. Ο Λεμπλάνκ διάλεξε την τελευταία γενιά του ML (W166) πριν μετονομαστεί σε GLE και στην κορυφαία έκδοσή του έχει έναν V8 BiTurbo κινητήρα των 5.5 λίτρων με 530 ίππους και 700 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,8 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...