Είναι οι προδιαγραφές ρύπων Euro 7 το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης;

Οι νέες αυστηρότερες προδιαγραφές προορίζονται να εφαρμοστούν το 2025

  • -
  • -

Με τις ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν καθημερινά στην πορεία προς τον εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης ήταν ήδη αβέβαιο. Τώρα υπάρχει πιθανότητα «αφανισμού» των συγκεκριμένων κινητήριων συνόλων ακόμη και μέχρι το 2026, χάρη στους νέους αυστηρότερους κανονισμούς περί ρύπων, Euro 7.

Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές μαίνεται να εφαρμοστούν από το 2025 και κρίνοντας από τις προτάσεις για οχήματα εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ρύπων, οι ΚΕΚ μπορεί να εξαφανιστούν ακόμη και από υβριδικά σύνολα, σύμφωνα με της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι Euro 7 μπορεί να οδηγήσουν τους βενζινοκινητήρες σε χρήση ηλεκτρικού καταλύτη, 2 απλών καταλυτών του ενός λίτρου, ενός 2λιτρου φίλτρου μικροσωματιδίων ,αλλά και ενός καταλύτη αμμωνίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επίσης έχει γίνει και η πρόταση ενσωμάτωσης ενός on-board διαγνωστικού συστήματος σε όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν ΚΕΚ, με σκοπό την διαπίστωση πως το σύνολο είναι εναρμονισμένο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου συστήματος θα αγγίζει τα 240.000 χιλιόμετρα. Η ACEA όμως πιστεύει πως τέτοιου είδους συσκευές είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν σε μικρά αυτοκίνητα, αλλά και δύσκολο να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για τα μοντέλα τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα ραγδαία αύξηση στις τιμές οχημάτων με ΚΕΚ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...