H Lancia D50 του μεγάλου Alberto Ascari επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος (video)

Το σημείο εκκίνησης του ιστορικού αγώνα Gran Premio del Valentino ανακαινίστηκε στην πόλη του Τορίνο και η Lancia D50 που κέρδισε εκεί το 1955 επιστρέφει, πλήρως ανακατασκευασμένη.

  • -
  • -

Μάρτιος του 1955. Ο Alberto Ascari κατακτά την νίκη στο Gran Premio del Valentino, τον αγώνα με βάση το δημοφιλές πάρκο του Τορίνο, οδηγώντας την καινοτόμα Lancia D50. Αυτή θα ήταν και η προτελευταία νίκη του κορυφαίου οδηγού, δύο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1 (1952 & 1953), ο οποίος δύο μήνες αργότερα θα άφηνε την τελευταία του πνοή στη Μόντσα, δοκιμάζοντας την Ferrari 750 Monza του καλού του φίλου Eugenio Castellotti.

Τιμώντας την πλούσια αυτοκινητιστική ιστορία της, η Πόλη του Τορίνο, ανακαίνισε το σημείο εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίσταση, το τμήμα Heritage της Stellantis –ο οργανισμός που σαν αποστολή έχει τη διατήρηση και προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς των Fiat, Alfa Romeo, Lancia και Abarth, συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσιάζοντας την πλήρως ανακαινισμένη Lancia D50, με την οποία ο Ascari κέρδισε το Gran Premio del Valentino του 1955.

Η παρουσία αυτού του κλασσικού αυτοκινήτου της Formula 1 είχε ιδιαίτερα έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η νίκη του Ascari, στο 7ο και τελευταίο Gran Premio del Valentino, πραγματοποιήθηκε με ένα από τα πλέον καινοτόμα μονοθέσια στην ιστορία της Formula 1. Ο Ascari κάλυψε τους 90 γύρους σε 2 ώρες και 40 λεπτά, επιτυγχάνοντας μέση ταχύτητα 140χλμ./ώρα. Πλέον η μαρμάρινη γραμμή που θυμίζει το σημείο εκκίνησης του αγώνα έχει το όνομα του μεγάλου οδηγού και το νούμερο 6, όπως και η δική του D50.

Σχεδιασμένη από τον ιδιοφυή Vittorio Jano –που υπηρέτησε στην καριέρα του τη Fiat, την Alfa Romeo, τη Lancia, αλλά και τη Ferrari- η D50 κατασκευάστηκε σε μόλις 8 μονάδες και ήταν το πλέον προηγμένο, αλλά και ελαφρύ μονοθέσιο της εποχής της. Φορούσε έναν οκτακύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα απόδοσης περίπου 300 ίππων, ενώ ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της ήταν η έκκεντρη τοποθέτηση του κινητήρα κατά το διαμήκη άξονα, έτσι ώστε ο άξονας μετάδοσης να περνά δίπλα από το κάθισμα του οδηγού και όχι κάτω από αυτό. Με αυτό τον τρόπο ο Jano χαμήλωσε σημαντικά το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και βελτίωσε την ευστάθεια του. Παράλληλα το κιβώτιο ήταν εγκάρσια τοποθετημένο στο πίσω μέρος, ενώ οι χαρακτηριστικές δεξαμενές καυσίμου αριστερά και δεξιά από το κόκπιτ διατηρούσαν σταθερή την κατανομή βάρους από την αρχή μέχρι και το τέλος του αγώνα και παράλληλα βελτίωναν την αεροδυναμική απόδοση.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η συμμετοχή μας σε τέτοιες εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Roberto Giolito, Επικεφαλής του τμήματος Heritage της Stellantis. «Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την ιστορική κληρονομιά των μαρκών μας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Η υποστήριξη σε οργανισμούς με κοινή με εμάς φιλοσοφία και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις με ισχυρό συμβολισμό αποτελεί βασική επιδίωξη μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η D50 και ο Alberto Ascari αποτελούν ένα μοναδικό δίδυμο, με τον οδηγό να έχει συμβάλει στα μέγιστα στη δημιουργία του θρύλου της Ferrari, της Maserati, της Alfa Romeo και βέβαια της Lancia.»

Η ανακατασκευή της Lancia D50 του Ascari πραγματοποιήθηκε στο Officine Classiche της Heritage, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι έμπειροι μηχανικοί του οργανισμού επισκευάζουν και αναπαλαιώνουν κλασσικά αυτοκίνητα που ανήκουν στη συλλογή του τμήματος Heritage ή και σε αυτοκίνητα ιδιωτών που αναζητούν την κορυφαία φροντίδα για τα ιταλικά τους «κοσμήματα».

Μπορείτε να δείτε τη μοναδική Lancia D50 από τη συλλογή του τμήματος Heritage της Stellantis στο παρακάτω video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...