Ένα μέλλον με πολλά… volt ετοιμάζει η Lexus

Ένα Plug-In Hybrid μοντέλο και ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύντομα θα ενισχύσουν την γκάμα της Lexus, βάζοντας την πολυτελή ιαπωνική φίρμα μέσα στην καρδιά των εξελίξεων.

  • -
  • -

Η Lexus είναι μια από τις μάρκες που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια την υβριδική τεχνολογία. Ακόμη και όταν η βενζίνη και το ντίζελ μεσουρανούσαν, η ιαπωνική μάρκα είχε στην γκάμα της υβριδικά αυτοκίνητα, απόρροια της «συγγένειας» με την Toyota. Πλέον οι Ιάπωνες θέλουν να κάνουν και το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τον πλήρη εξηλεκτρισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Μοντέλα Plug-In Hybrid και αμιγώς ηλεκτροκίνητα! Η Lexus ήδη μας έχει παρουσιάσει το LF-Z Concept, ένα πρωτότυπο με το οποίο μας «προετοιμάζει» για το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο. Την έκδοση παραγωγής θα τη δούμε το 2022 και αμέσως μετά θα βγει στην αγορά, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.


Το πρωτότυπο χρησιμοποιεί ένα σετ μπαταριών των 90 kWh, υποστηρίζει φόρτιση των 150 kW και προσφέρει αυτονομία έως 600 χιλιόμετρα. Λέγεται ότι το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους θα βασίζεται στην πλατφόρμα bZ που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Subaru , την ίδια που θα χρησιμοποιεί και το νέο SUV bZ4X της Toyota.

Τα δύο αυτά μοντέλα θα είναι διαθέσιμα και σε εκδόσεις με τετρακίνηση, ενώ τα πρωτότυπα έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα διεύθυνσης που θα διατηρηθεί και στις εκδόσεις παραγωγής, όπως λένε οι Ιάπωνες. Το steer-by-wire σύστημα δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής μέχρι και σήμερα. Στην ουσία οι εντολές του οδηγού μέσω του τιμονιού, περνούν στους τροχούς ηλεκτρονικά και όχι με άμεση σύνδεση αυτών, όπως γνωρίζουμε από τις σημερινές τεχνολογίες.


Μέχρι να βγει στην παραγωγή το ηλεκτρικό Lexus, θα μεσολαβήσει και ένα Plug-In Hybrid μοντέλο για το οποίο οι πληροφορίες είναι ακόμη λιγότερες. Ξέρουμε ότι θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021 και… αυτά. Οι πρώτες φήμες ήδη ακούγονται πάντως και μοιάζουν πάρα πολύ λογικές. Σύντομα αναμένεται η νέα γενιά του δημοφιλούς Lexus NX και κατά μια πολύ μεγάλη πιθανότητα, το νέο Plug-In Hybrid της Lexus θα είναι μια έκδοση του NX.

To Lexus NX έχει και τις ίδιες βάσεις με το Toyota RAV4, το οποίο ήδη διατίθεται σε Plug-In Hybrid εκδοχή. Το σύστημα του RAV4 αποδίδει συνολικά 306 ίππους και οι μπαταρίες προσφέρουν 75 χιλιόμετρα αυτονομία με μια φόρτιση, μια από τις μεγαλύτερες στην αγορά των Plug-In Hybrid. Οπότε η Lexus είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει μια επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση του NX, αφού υπάρχει η έτοιμη, δοκιμασμένη και εξαιρετικά αποδοτική επιλογή από την γκάμα της Toyota.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...