Ο Μεγάλος Αδερφός μάς παρακολουθεί μέσω του αυτοκινήτου μας;

Ειδικό λογισμικό φαίνεται πως αντλεί στοιχεία από το smartphone μέσω του infotainment

  • -
  • -

Σχεδόν όλα τα καινούρια αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα infotainment που συνδέονται με τα smartphone, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Είτε μέσω Apple CarPlay και Android Auto, είτε μέσω Mirror Screen, USB και Bluetooth, πολλά από τα data του κινητού μας όπως επαφές, κλήσεις, αρχεία και ενέργειες στα social media, μεταφέρονται στην οθόνη του αυτοκινήτου μας. Αυτό, σύμφωνα με το αμερικανικό The Intercept, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο απόρρητο…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αρχή Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) αγόρασε από την Σουηδική εταιρία διαχείρισης δεδομένων MSAB, έναντι του ποσού των 456.000 δολαρίων, ειδικό λογισμικό στο οποίο περιλαμβάνεται η λειτουργία iVe που δίνει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτοκίνητα! Το iVe έχει εξελιχθεί από την αμερικανική Berla.

Το λογισμικό έχει την δυνατότητα να ανακτά όχι μόνο τα δεδομένα από το όχημα αλλά από τις συνδεδεμένες συσκευές. Σύμφωνα με το The Intercept, η CBP πιστεύει πως το λογισμικό μπορεί να ωφελήσει σε έρευνες. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτη η δήλωση που είχε κάνει παλιότερα ο ιδρυτής της Berla, Ben LeMere, σχετικά με μια περίπτωση που ανακτήθηκαν δεδομένα 70 κινητών που είχαν συνδεθεί σε ένα ενοικιαζόμενο όχημα, όπως κλήσεις, επαφές, μηνύματα SMS, μουσικές προτιμήσεις και δραστηριότητα στο Facebook και το Twitter. Μάλιστα, σύμφωνα με τον LeMere, το λογισμικό μπορεί να αντλεί στοιχεία ακόμη κι όταν το smartphone είναι συνδεδεμένο στη θύρα USB μόνο για φόρτιση!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...