H νέα BMW Σειρά 2 στην τελική ευθεία εξέλιξης

Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που έκαναν τη Σειρά 2 δημοφιλή, η BMW ετοιμάζει τη δεύτερη γενιά της και δίνει στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

  • -
  • -

Οι συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις σε συνδυασμό με την απόλαυση που προσφέρει η οδήγησή του ήταν κάποιοι από τους λόγους που έκαναν το μικρότερο κουπέ της BMW τόσο δημοφιλές. Μετά από κάμποσα χρόνια στην αγορά και πολύ καλές πωλήσεις από τη μικρότερη έκδοση 218i μέχρι και την κορυφαία M2, η γερμανική μάρκα ήδη εξελίσσει την επόμενη γενιά.

Η BMW ξεκινάει να δίνει στοιχεία για την εξέλιξη της νέας Σειράς 2 με τη μελέτη που έχει γίνει σχετικά με το στήσιμο του αυτοκινήτου, την ακαμψία του πλαισίου και γενικότερα, όλα όσα συμβάλλουν για την ευχαρίστηση του οδηγού.

Ευτυχώς η κίνηση διατηρείται στους πίσω τροχούς (ή προαιρετικά και στους τέσσερις στις εκδόσεις xDrive) και στις κορυφαίες εκδόσεις θα έχουμε και πάλι εξακύλινδρους, τούρμπο βενζινοκινητήρες, με τη BMW να επισημαίνει ότι τα μεγάλα μοτέρ της έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Η εντολή που δόθηκε στους μηχανικούς της BMW είναι να φτιαχτεί ένα άρτιο οδηγικά κουπέ και εκείνοι την εκτελούν πιστά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η BMW, η κατανομή του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες αγγίζει το τέλειο 50:50 και η ακαμψία του πλαισίου έχει ενισχυθεί κατά περίπου 12%. Επίσης το μετατρόχιο έχει αυξηθεί τόσο μπροστά, όσο και πίσω, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του body roll και τη μικρότερη επιβάρυνση των εμπρός τροχών κατά τη γρήγορη οδήγηση.

Η διαδικασία των δοκιμών για το fine tuning της Σειράς 2 γίνεται στην πίστα του Nurburgring και μεταξύ των  αυτοκινήτων υπάρχουν και μερικά τετρακίνητα με τον κορυφαίο εξακύλινδρο κινητήρα. Η BMW λοιπόν λέει ότι στις xDrive εκδόσεις με το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό πίσω έχουν τελειοποιήσει τη συμμετοχικότητα του πίσω άξονα ισορροπώντας τέλεια ανάμεσα στην παροχή μέγιστης πρόσφυσης αλλά και της τυπικά υπερστροφικής συμπεριφοράς των γρήγορων BMW.

Η μετάδοση της ροπής ανάμεσα στους δύο πίσω τροχούς ανάλογα με τις συνθήκες γίνεται ακαριαία και το εμπρός διαφορικό με τη σειρά του, χρησιμοποιεί όσο μέρος της ισχύος χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο ακολουθεί την τροχιά που χαράσσει ο οδηγός με το τιμόνι, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές απώλειες στην πρόσφυση.

Η μάρκα ανακοινώνει ότι η κορυφαία έκδοση της Σειράς 2 (μετά από το ειδικό M2 βέβαια) θα είναι η M240i xDrive. Θα παίρνει κίνηση από έναν εξακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα τεχνολογίας TwinPower Turbo με μέγιστη ισχύ στους 374 ίππους. Η μετάδοση της κίνησης θα γίνεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου σασμάν Steptronic (με μετατροπέα ροπής) των οκτώ σχέσεων.

Ως γνήσια BMW, θα υπάρχει και ένας ατελείωτος κατάλογος με προαιρετικό εξοπλισμό. Στη σχετική λίστα ξεχωρίζουμε το Variable Sports Steering που φέρνει στα χέρια του οδηγού ένα ακόμη πιο ακριβές τιμόνι με έντονη πληροφόρηση κατά τη γρήγορη οδήγηση, το οποίο όμως μέσα στην πόλη μεταβάλλει την υποβοήθηση και γίνεται ελαφρύτερο προς όφελος της καθημερινής ευχρηστίας. Επίσης υπάρχει το Adaptive M Chassis που προσαρμόζει το αυτοκίνητο ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδηγού, αν δηλαδή ζητά σπορ συμπεριφορά ή άνεση.

Η BMW έδωσε πάρα πολλά στοιχεία για την εξέλιξη που γίνεται στο κομμάτι της οδικής συμπεριφοράς και όποτε συμβαίνει αυτό από μια εταιρεία, προκύπτει ένα τέλειο σπορ μοντέλο. Με βάση την παράδοση της BMW στα πισωκίνητα κουπέ, η νέα Σειρά 2 σίγουρα δεν θα απογοητεύσει κανέναν. Η μάρκα εστίασε τόσο πολύ στο οδηγικό κομμάτι που την παρομοίασε ακόμη και με τη θρυλική BMW 2002 του παρελθόντος, ως τη μετενσάρκωσή της στη σύγχρονη εποχή.

Από την άλλη δεν έδωσε σχεδόν κανένα στοιχείο για τη σχεδίαση μέσα-έξω και τις νέες τεχνολογίες που θα ενσωματώνονται. Προφανώς αυτά θα τα μάθουμε σε δεύτερη φάση, πλησιάζοντας προς την ημερομηνία της επίσημης παρουσίασης.  Στις φωτογραφίες που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να διακρίνουμε λεπτομέρειες λόγω του έντονου καμουφλάζ. Η BMW λέει ότι η παραγωγή της νέας Σειράς 2 θα ξεκινήσει από το τέλος του καλοκαιριού.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...