H Ford σχεδιάζει και δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο με DNA από τη Volkswagen

Στο πλαίσιο της ευρείας μεταξύ τους συνεργασίας, η Ford με τη Volkswagen αποκτούν πρόσβαση η μια στις τεχνολογίες της άλλης και η Μπλε Οβάλ μάρκα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά την ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα MEB.

  • -
  • -

Οι απαιτήσεις της κοινωνίας στα κομμάτια της ασφάλειας, της συνδεσιμότητας και της φιλικότητας προς το περιβάλλον, έχουν οδηγήσει τα νέα αυτοκίνητα σε πολύ υψηλά επίπεδα τιμών. Για να προσφέρει μια μάρκα όλα όσα ζητούν οι πελάτες, αλλά και να πληρούν τα στάνταρ που όλο και δυσκολεύουν (από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα), ξοδεύει χρήματα εξέλιξης τα οποία έχουν υψηλό αντίκτυπο στην τιμή που θα δούμε στον κατάλογο.

Ένας τρόπος μείωσης του κόστους είναι η εξέλιξη μοντέλων από κοινού ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερες εταιρείες. Η Ford βρήκε το δικό της σύμμαχο στο πρόσωπο της Volkswagen, με την οποία δουλεύουν μαζί πάνω σε πρότζεκτ επαγγελματικών μοντέλων, αλλά και ηλεκτροκίνητων. Η Ford μεταξύ άλλων, απέκτησε πρόσβαση στην εξελιγμένη πλατφόρμα για ηλεκτροκίνητα μοντέλα που έχει στη φαρέτρα του το Volkswagen Group, με το όνομα MEB.

Ήδη τη χρησιμοποιούν για να εξελίξουν ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα καθίσει κάτω από το SUV Mustang Mach-E, ενώ από ότι φαίνεται, θα ακολουθήσει ακόμη ένα, βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα των Γερμανών.  Ο Stuart Rowley, επικεφαλής της Ford Ευρώπης, όταν ερωτήθηκε για το αν όντως σχεδιάζουν δεύτερο μοντέλο στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen, δεν μίλησε ξεκάθαρα, αλλά δεν το αρνήθηκε κιόλας.

«Το κοιτάμε, έχουμε πολλά βασικά πράγματα για τα οποία έχουμε συμφωνήσει με τη Volkswagen. Κοιτάζουμε για ευκαιρίες που θα δουλέψουμε μαζί και θα ωφεληθούμε αμφότεροι, να έχει νόημα και κέρδος και για τους δύο. Βλέπω πολλές ευκαιρίες στο κομμάτι των επαγγελματικών μοντέλων, σε αυτό της πλατφόρμας MEB και πολλά πολλά ακόμη, σε διάφορους τομείς» ήταν τα λόγια του.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «στη Ford έχουμε τις δικές μας ηλεκτροκίνητες πλατφόρμες και πάντα θα φτιάχνουμε νέες. Δείτε για παράδειγμα το Mustang Mach-E και το F-150 Lightning. Στην Ευρώπη όμως η κατηγορία των μεσαίων ηλεκτρικών μοντέλων είναι πάρα πολύ σημαντική και εκεί η Volkswagen έχει πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση από τη Ford, οπότε έχει νόημα να χρησιμοποιήσουμε τη MEB πλατφόρμα».

Το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξέλιξη νέων μοντέλων για την κατηγορία των κλειστών επαγγελματικών van, αλλά και των ανοικτών Pick-Up. Αυτό σημαίνει ότι τα Ford Transit και Volkswagen Transporter, αλλά και τα Ford Ranger και Volkswagen Amarok νέας γενιάς, θα εξελιχθούν από κοινού περιορίζοντας τα έξοδα για την κάθε πλευρά. Οι δύο εταιρείες θα εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες που έχουν ήδη στα ράφια τους και θα τις συνδυάσουν, με αποτέλεσμα να φτιάξουν ανταγωνιστικά μοντέλα τα οποία θα τους στοιχίσουν πολύ λιγότερο.

Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στα επαγγελματικά αυτοκίνητα και τις περισσότερες φορές, οι εταιρείες βρίσκουν συμμάχους για να δημιουργήσουν από κοινού νέα μοντέλα. Η κατηγορία των επαγγελματικών έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την τελική τιμή και την αναλογία κόστους/αξίας για τον επαγγελματία που θα αγοράσει τέτοιο αυτοκίνητο. Ο αγοραστής δεν ενδιαφέρεται για τομείς όπως η οδική συμπεριφορά και η εμφάνιση, οπότε οι κατασκευαστές δεν έχουν καν την «υποχρέωση» να σπαταλήσουν επιπλέον χρήματα. Για αυτό και πολλά van για παράδειγμα, που πωλούνται με τα σήματα διαφορετικών εταιρειών, είναι ακριβώς τα ίδια σε εμφάνιση και η κάθε μάρκα αλλάζει -το πολύ- μια μάσκα μπροστά, για να «δέσει» σχεδιαστικά το δικό της σήμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...