Ηλεκτρικό hypercar έρχεται με περισσότερους από 2.000 ίππους

Αυτονομία πάνω από 500 χιλιόμετρα, 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 2 δευτερόλεπτα και 0-320 χλμ./ώρα σε κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Η επανάσταση στα ηλεκτρικά hypercars ήρθε από την Ιταλία;

  • -
  • -

Την Automobili Estrema δεν την ξέρετε. Ούτε εμείς την ξέραμε. Με το Fulminea όμως, η μάρκα ελπίζει να γίνει γνωστή στον κόσμο, όχι με τις υψηλές πωλήσεις αλλά με τις δυνατότητες του ίδιου του αυτοκινήτου. Τα ηλεκτρικά hypercars από άγνωστους μέχρι σήμερα κατασκευαστές παρουσιάζονται με ρυθμό πολυβόλου και ο ανταγωνισμός στην κατηγορία γίνεται σφοδρός, μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές οι εταιρείες για να φτάσουν στο δρόμο της δόξας.

Ο Roberto Olivo, επικεφαλής της Automobili Estrema και υπεύθυνος για το πρότζεκτ του Fulminea δίνει μερικές λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο και αν όντως αυτές περνάνε και στην πράξη, τότε μιλάμε για ένα μηχανολογικό επίτευγμα. Αναφέρει ότι το hypercar που ετοιμάζουν είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον πλανήτη που εφοδιάζεται με υβριδικό σετ μπαταριών.

Χρησιμοποιεί solid-state τεχνολογία στη μπαταρία και όχι τις κλασικές λιθίου (Lithium-ion) που συναντάμε στα πιο πολλά ηλεκτρικά μοντέλα. Επίσης το solid-state σετ συνδυάζεται με υπερπυκνωτές που το κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό. Τροφοδοτούν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και συνολικά, φτάνουν να αποδίδουν περίπου 2.100 άλογα. Η κολοσσιαία ισχύς έχει σαν αντίκτυπο τις εξωφρενικές επιδόσεις.

Στα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση, φτάνει μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, πριν ακόμη προλάβεις καλά-καλά να καταλάβεις τι γίνεται. Τα 0-320 χλμ./ώρα είναι ζήτημα περίπου 10 δευτερολέπτων και η τελική ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα, αλλιώς θα ξεπερνούσε τα 400 χλμ./ώρα. Το Fulminea μπορεί να φτάσει μέχρι την τελική του ταχύτητα σε λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα, ενώ οι απώλειες πρόσφυσης είναι ελάχιστες χάρη στην κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Με συνετή οδήγηση οι μπαταρίες των 100 kWh μπορούν να βγάλουν μέχρι 520 χιλιόμετρα αυτονομίας και αν αυτά δεν είναι αρκετά, η Automobili Estrema έχει φροντίσει. Η ταχύτητα φόρτισης είναι ανάλογη της… ταχύτητας του αυτοκινήτου και αν υπάρχει ο απαιτούμενος φορτιστής, μπορεί να φτάσει στο 80% από το 10% μέσα σε 15 λεπτά. Ο Roberto Olivo λέει ότι το όνομά του σημαίνει «γρήγορο σαν αστραπή» στην ιταλική γλώσσα και χρησιμοποιούν το σύμβολο του κεραυνού, καθώς αυτό συμβολίζει τον ηλεκτρισμό, την ταχύτητα και την καθαρή ενέργεια.

Οι γραμμές του αυτοκινήτου έχουν εμπνευστεί από διάφορα στοιχεία της φύσης, όπως τα πίσω φωτιστικά σώματα που οι σχεδιαστές τους τα περιγράφουν σαν πετρίτη, ένα είδος γερακιού με μοναδικό χαρακτηριστικό την ταχύτητά του. Ο πετρίτης είναι το πιο γρήγορο ζώο στον κόσμο καθώς όταν κυνηγάει, πέφτει κάθετα προς το έδαφος και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 360 χλμ./ώρα!  Η Estrema δήλωσε ότι απευθύνθηκε και σε κορυφαίες εταιρείες σχεδιασμού για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα του Fulminea, ενώ συνεργάστηκε και με την ιταλική OZ Racing για τις ζάντες του αυτοκινήτου, με το σχέδιο να θυμίζει έντονα τη θρυλική Rally Racing που γνωρίζουμε από την OZ.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο, η εταιρεία αναφέρει ότι το βάρος του βρίσκεται κάτω των 1.500 κιλών και οι μπαταρίες «ευθύνονται» για περίπου 300 κιλά από το σύνολο. Η επαναστατική τεχνολογία με το υβριδικό σύστημα μπαταριών που χρησιμοποιεί το Fulminea είναι πολύ ακριβή ακόμη, ωστόσο η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί επίσης να φτάσει προς τις solid state μπαταρίες. Το μειονέκτημα αυτών για την ώρα είναι η πολύ υψηλή τιμή τους που τις καθιστά απαγορευτικές για τα καθημερινά ηλεκτρικά μοντέλα. Παλαιότερα, οι solid state μπαταρίες είχαν διάφορα μειονεκτήματα, όπως την περιορισμένη χωρητικότητα και τη συνήθεια γρήγορης απώλειας ενέργειας σε κρύο κλίμα. Πλέον όμως, έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων και μένει μόνο αυτό του κόστους για να τις δούμε στην ευρεία παραγωγή.

Μιλώντας για κόστος, το Estrema Fulminea θα κοστίζει κάπου στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ και θα παραχθούν μόλις 61 μονάδες συνολικά. Αν αγχώνεστε ότι δεν θα προλάβετε την περιορισμένη παραγωγή, μη σας πιάνει πανικός. Το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο για παραγωγή στο τέλος του 2023 οπότε μέχρι τότε, έχετε καιρό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...