Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έμεινα από μπαταρία στο δρόμο. Τι κάνω;

Η ηλεκτροκίνηση υπόσχεται ότι θα αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο, όμως τι γίνεται όταν προκύψει η «στραβή»;

  • -
  • -

Το πιο… hot θέμα στον κόσμο της αυτοκίνησης τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό των ηλεκτρικών μοντέλων. Η ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε σαν ένα πλάνο που μας φαινόταν πολύ μακρινό και ξένο, πλέον όμως βλέπουμε πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα γύρω μας στις καθημερινές μας μετακινήσεις και πολλοί, σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς ενός τέτοιου, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Μια βασική διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα που γνωρίζουμε είναι ο προγραμματισμός της φόρτισης. Ως μια χρονοβόρα διαδικασία, δεν περνά στην τυπικότητα μιας καθημερινής μέρας, όπως όταν επισκεπτόμαστε το βενζινάδικο. Επίσης, αν αδειάζει η μπαταρία και προκύψει μια έκτακτη μετακίνηση που πρέπει να πραγματοποιηθεί, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Την κατάσταση σώζουν σε ένα βαθμό οι ταχυφορτιστές που υπόσχονται να γεμίσουν τους συσσωρευτές με ένα ικανό απόθεμα ενέργειας, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα πάντως είναι δυσεύρετοι. Αν υπολογίσουμε το χειρότερο σενάριο, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μείνουμε με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο δρόμο. Τι κάνουμε τότε;

Η απάντηση είναι απλή: οδική βοήθεια. Με τη φόρτωση του αυτοκινήτου στο γερανό μπορούμε να φτάσουμε με ασφάλεια σε έναν φορτιστή κάπου εκεί κοντά ή να το επιστρέψουμε στο σπίτι μας ώστε οι μπαταρίες να γεμίσουν εκ νέου. Δυστυχώς, με το ηλεκτρικό δεν μπορείς να «πεταχτείς» μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο και να πάρεις ένα μπιτόνι με βενζίνη, ώστε στη συνέχεια να φτάσεις μέχρι την αντλία και να φουλάρεις το ντεπόζιτο.

Οπότε αν προκύψει το χειρότερο δυνατό σενάριο, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να οπλιστείτε με υπομονή και να χάσετε λίγο χρόνο ακόμα καλώντας την οδική βοήθεια. Σήμερα βέβαια, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών μοντέλων έχουν αναβαθμιστεί και προσφέρουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτονομίας. Αν συμβεί το μοιραίο τότε θα είναι αποτέλεσμα κακού προγραμματισμού φόρτισης ή κάποιας έκτακτης κατάστασης.

Για να μην έρθει κανείς αντιμέτωπος με την περίπτωση ανάγκης της χρήσης του αυτοκινήτου σε φάση που δεν έχει μπαταρία, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φροντίζει για την ύπαρξη επαρκούς ενέργειας στους συσσωρευτές. Όταν το ποσοστό φόρτισης πέσει κάτω από το 40-50% καλό θα ήταν να το βάζει στην πρίζα και να αξιοποιεί την υπόλοιπη ενέργεια στην καθημερινότητά του.

Όποιος ανησυχεί για την υγεία της μπαταρίας του θα πρέπει να ξέρει ότι οι εταιρείες κατασκευής τους, λένε πως το ιδανικό πρόγραμμα φόρτισης για τη μακροζωία της είναι να μην την αφήνεις ποτέ να γεμίσει, αλλά να μην την αφήνεις και να αδειάζει. Κάπου στο 25% με 30%  θα πρέπει να συνδέεται ξανά στο ρεύμα και να βγαίνει περίπου στο 80% με 90%. Συνεπώς ένα «μπρίζωμα» περίπου στα μισά εγγυάται ότι δεν θα ξεμείνεις ποτέ, αλλά παράλληλα, δεν θα βλάπτεις και την μπαταρία.

Οι ηλεκτρονικές ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία σήμερα περιλαμβάνουν εφαρμογές μέσω τις οποίες ελέγχεις τη φόρτιση του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, οι εταιρείες φτάχνουν applications που προγραμματίζεις πότε θα αρχίσει η φόρτιση (για να εκμεταλλευτείς το βραδινό τιμολόγιο ρεύματος για παράδειγμα) και πότε θα σταματάει να τραβάει ρεύμα από το δίκτυο, ώστε να μην φτάσει στο 100% (αν το επιλέξεις).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...