Ιστορικά Αυτοκίνητα: Όλες οι αλλαγές που έρχονται άμεσα

Τι θα ισχύσει για ιστορικές πινακίδες, ελεύθερη κυκλοφορία και ΚΤΕΟ

  • -
  • -

Ο κόσμος του ιστορικού αυτοκινήτου αποτελεί πόλο έλξης ακόμα και για τους μη μυημένους στον χώρο της αυτοκίνησης. Τα υπερμεγέθη - για τα σημερινά δεδομένα - κοκάλινα τιμόνια, οι φανταχτεροί μεταλλικοί προφυλακτήρες, τα γυάλινα και στρογγυλά συνήθως φώτα, το καλογυαλισμένο αμάξωμα σε χρώματα που τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν μπορούν ούτε να φανταστούν, τραβούν τα βλέμματα όπου και αν βρεθούν. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας έχει επιχειρηθεί εξοστρακισμός των ιστορικών αυτοκινήτων όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Και αυτό γιατί το ημιτελές θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε προ διετίας, έθετε τόσο αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων που τους προκάλεσαν μεγάλες φθορές από την ακινησία.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο εκσυγχρονίζει το πλαίσιο κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, ασφάλειας και καταγραφής των ιστορικών οχημάτων με στόχο να μπει μια τάξη σε ένα χώρο που μετρά περίπου 15.000 ιστορικά οχήματα.

 

Από τις βασικές αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, είναι η έκδοση των ιστορικών πινακίδων να γίνεται από το υπουργείο Υποδομών, αντί των ενώσεων (ΦΙΛΠΑ και ΕΟΟΕ) που εκδίδουν σήμερα τα στοιχεία κυκλοφορίας. Στόχος είναι να υπάρχει σαφές πλαίσιο έκδοσης ιστορικών πινακίδων, που θα συμβάλλει και στην πλήρη καταγραφή του στόλου των οχημάτων. Παράλληλα, προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων, τα οποία σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα μπορούν να κινούνται ακόμα και εντός του ορίου του δακτυλίου. Σημειώνεται ότι η ελεύθερη κυκλοφορία τους αποτελεί πάγιο αίτημα των εμπλεκομένων φορέων (ιδιοκτήτες, ενώσεις κτλ) καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν τεθεί τόσο αυστηροί περιορισμοί που πρακτικά καθήλωναν τα ιστορικά αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης.

 

Τι θα ισχύσει για τέλη κυκλοφορίας και τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ)

Με δεδομένο ότι τα εν λόγω οχήματα δεν πληρώνουν σήμερα τέλη κυκλοφορίας, πολλοί κάνουν λόγο για εκμετάλλευση του νόμου από ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων τα οποία έχουν σοβαρές ελλείψεις στη συντήρηση, με συνέπειες τόσο στην οδική ασφάλεια όσο και στο περιβάλλον. Οι πληροφορίες του GOCAR θέλουν το νέο σχέδιο νόμου να προβλέπει την υποχρέωση συστηματικής καταβολής τελών κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες ιστορικών οχημάτων, τα οποία όμως θα είναι περιορισμένα συγκριτικά με αυτά των σύγχρονων οχημάτων. Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας θα έχουν τα οχήματα μεταξύ 30 και 45 ετών. Τα παλαιότερα οχήματα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών. Το σκεπτικό που διέπει την εν λόγω πρόβλεψη σχετίζεται με το γεγονός ότι τα ιστορικά οχήματα εκ των δυνατοτήτων τους δεν διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και κινούνται πολύ λιγότερο από τα σύγχρονα.

 

Παράλληλα ο τεχνικός έλεγχος των ιστορικών οχημάτων θα διενεργείται κάθε χρόνο (ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για όλα τα μεταχειρισμένα οχήματα, ιστορικά και μη) από τα ήδη πιστοποιημένα ΚΤΕΟ. Ωστόσο ο τεχνικός έλεγχος θα είναι «ελαφρύτερος» από ό,τι ο αντίστοιχος των συμβατικών οχημάτων, καθώς δεν είναι δυνατόν να πληρούνται οι σημερινές τεχνικές προδιαγραφές για οχήματα που κατασκευάστηκαν με τα τεχνικά δεδομένα πλέον των 30 ετών.

Οι προωθούμενες αλλαγές φαίνεται ότι βρίσκουν απόλυτα σύμφωνες τις ενώσεις των ιστορικών αυτοκινήτων, ενώ η ενσωμάτωση του νέου πλαισίου σε νομοσχέδιο τις καθιστά ακόμα πιο ενθαρρυντικές. «Προσπαθούμε εδώ και αρκετά χρόνια να νομιμοποιήσουμε και να τακτοποιήσουμε τις διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τα ιστορικά οχήματα.» εξηγεί στο GOCAR ο πρόεδρος της ΦΙΛΠΑ κ. Τάκης Φωτεινόπουλος. Στόχος των κατόχων ιστορικών αυτοκινήτων είναι η όσο το δυνατόν πιο συχνή κυκλοφορία των οχημάτων αυτών η οποία όμως να διέπεται από κανόνες που να προασπίζουν την ασφάλεια της κυκλοφορίας τους. Το κενό που παρατηρούνταν μάλιστα στο πλαίσιο κυκλοφορίας τους έθετε πρακτικά σε ακινησία μεγάλη μερίδα αυτών προκαλώντας σημαντικές φθορές στα οχήματα, όπως εξηγεί ο κ. Φωτεινόπουλος.

 

Το προηγούμενο, ημιτελές καθεστώς

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που όριζε ότι επιτρεπόταν η κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων (30 ετών τουλάχιστον) δύο φορές το μήνα, κάθε δεύτερη και τέταρτη Κυριακή. Δινόταν επίσης η δυνατότητα να κινηθούν κάθε πρώτη Τετάρτη και κάθε τρίτο Σάββατο του μήνα, προκειμένου να επισκέπτονται το συνεργείο.

Η ίδια ΚΥΑ προέβλεπε ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα έπρεπε να λάβουν Πιστοποιητικό Καταχώρισης Οχήματος (ΠΚΟ) από 4μελή επιτροπή. Στόχος του νομοθέτη ήταν να διασφαλίσει ότι μηχανικά ο στόλος των ιστορικών αυτοκινήτων ήταν σε θέση να κυκλοφορεί στους δρόμους με ασφάλεια. Ωστόσο η επιτροπή που θα αποτελούνταν από δύο εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών και έναν μηχανικό από το Σωματείο Μηχανικών Αυτοκινήτων δεν συστάθηκε ποτέ!

 

Με την αλλαγή της κυβέρνησης εκδόθηκε προσωρινή ΚΥΑ, η οποία προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων κάθε Κυριακή, ενώ επιτρέπει την πρόσβαση σε συνεργείο οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδος. Η προσωρινή αυτή ΚΥΑ παραμένει σε ισχύ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου.

Βάση για τη δημιουργία του νέου πλαισίου που θα διέπει τα ιστορικά οχήματα αποτέλεσαν οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μάλιστα ενδεικτικό του κενού που διέπει την ελληνική νομοθεσία, ότι η FIVA (Federation Internationale Vehicules Anciens), η παγκόσμια ένωση ιστορικού αυτοκινήτου, έκανε λόγο για «Greek Problem» (ελληνικό πρόβλημα) αναφερόμενη στις συνθήκες κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...