8 στοιχεία που πρέπει να ξέρεις για το Volkswagen Golf GTI

Το αυτοκίνητο που έχει συνδέσει το όνομά του με την κατηγορία των γρήγορων μικρομεσαίων hatchback διανύει την όγδοη γενιά του και παρακάτω αναφέρουμε οκτώ πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις.

  • -
  • -

Από το 1976 μέχρι και σήμερα, το Volkswagen Golf GTI έχει χτίσει το δικό του μύθο στον κόσμο της αυτοκίνησης. Η αρχική ιδέα ενός αυτοκινήτου που θα μπορούσες να το χρησιμοποιείς για τα καθημερινά σου ψώνια και μετά, να μπεις στην πίστα να γράψεις χρόνο, δεν… έπεισε κανέναν για την τεράστια επιτυχία που ακολούθησε.  

Πολλοί αντιμετώπισαν με «στραβό μάτι» το Golf GTI, η ιστορία όμως δικαίωσε όσους πίστεψαν σε αυτό. Ήταν ο βασικός πυλώνας για να δημιουργηθεί η κατηγορία των hot hatches και οι επόμενες γενιές, πραγματικά ευχαριστούμε όλους όσους σκέφτηκαν το αρχικό concept! Σήμερα το Golf GTI διανύει την όγδοη γενιά του, όντας πιο εξελιγμένο και τεχνολογικά προηγμένο από ποτέ.

Ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, η Volkswagen όμως παραμένει πρωταγωνιστής στην κατηγορία και το Golf GTI προσφέρει όλα όσα θα ήθελε κάποιος που αναζητά ένα σπορ μικρομεσαίο με επιδόσεις, αλλά και αυξημένη πρακτικότητα. Με 245 ίππους στην «απλή» GTI έκδοση, ισορροπεί τέλεια ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Παρακάτω βλέπουμε οκτώ πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για το γερμανικό μοντέλο.

Πιστό στην τετρακύλινδρη φιλοσοφία

Ανέκαθεν, το GTI φορούσε τετρακύλινδρο κινητήρα. Μετά από οκτώ γενιές η απόδοση των συνόλων αλλά και ο τρόπος που παράγεται η ισχύς έχει αλλάξει, όχι όμως και η βασική δομή που είναι η τετρακύλινδρη σε σειρά διάταξη, με το μοτέρ τοποθετημένο εγκάρσια. Τα Golf τα γνωρίσαμε και με εξακύλινδρα σύνολα (R32), ενώ πλέον εφοδιάζονται και με τρικύλινδρους TSI βενζινοκινητήρες, οι GTI εκδόσεις όμως ήταν πάντα I4 (inline four). Το πρώτο Golf GTI είχε 110 ίππους, σήμερα ο 2.0 TSI αποδίδει 245 άλογα.

Αποκλειστική σχεδίαση τροχών σε κάθε γενιά

Πρώτα χορταίνει το μάτι, συνηθίζουμε να λέμε και αυτό δεν είναι λάθος ούτε όταν η συζήτηση πάει στα αυτοκίνητα. Μια όμορφη τετράδα ζάντες αλλάζει όλη την εικόνα του αυτοκινήτου και η Volkswagen στο πέρασμα των χρόνων, έφερνε νέα σχέδια στα Golf GTI. Φυσικά άλλαζαν και οι διαστάσεις, όσο τα χρόνια περνούσαν. Το πρώτο Golf GTI είχε τροχούς 14 ιντσών και σήμερα, το Golf 8 GTI φοράει 19άρες ζάντες.

Άσσο ημίχρονο… διπλό τελικό!

Στην αρχή, η Volkswagen σχεδίαζε να πουλήσει 5.000 Golf GTI. Έπεσαν μέσα τελικά; Ναι, απλά στη συνέχεια χρειάστηκε να παράγουν ακόμη… 2,3 εκατομμύρια Golf GTI για να καλύψουν τη ζήτηση. Από το 1976 μέχρι και τα μέσα του 2020, 2,3 εκατομμύρια Golf GTI βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής σε όλες τις εκδόσεις του, βάζοντας τα γυαλιά σε όσους στοιχημάτιζαν ότι δεν θα πουληθούν ούτε τα 500 από το αρχικό πλάνο των 5.000 μονάδων.

Η ευρωπαϊκή αισθητική ενώθηκε

Ο Giorgetto Giugiaro σχεδίασε το πρώτο Golf GTI, ο Herbert Schäfer, επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Volkswagen τότε, πρόσθεσε τη θρυλική κόκκινη γραμμή στη μάσκα του GTI και η Gunhild Liljequist, η πρώτη γυναίκα που πάτησε στο σχεδιαστικό τμήμα της Volkswagen, έφτιαξε την καρό ταπετσαρία που συναντάμε στα καθίσματα των GTI ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια, εμπνεύστηκε μετά από ένα ταξίδι της στην Αγγλία. Θεώρησε ότι το μαύρο, ήταν ένα αρκετά σπορ χρώμα και το συνδύασε με το κόκκινο, που αποπνέει δυναμισμό. Η ίδια είχε και την ιδέα σχεδιασμού του λεβιέ ταχυτήτων που παραπέμπει σε μπαλάκι του γκολφ και υπάρχει μέχρι και στα σημερινά Golf GTI.

Τιμόνι «για φτύσιμο»

Το πρώτο Golf GTI είχε ένα τριάκτινο τιμόνι με το σήμα της Volkswagen τοποθετημένο στο κέντρο, αλλά αρκετά… μέσα. Οι φίλοι του μοντέλου το ονόμασαν «πτυελοδοχείο» και μέχρι σήμερα, έχει αφήσει εποχή ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τιμόνια σε μοντέλο της Volkswagen. Στην πορεία απέκτησε μεγάλη συλλεκτική αξία η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το Golf GTI σε όλες τις μετέπειτα γενιές του είχε τριάκτινο τιμόνι, αλλά με πολύ πιο συμβατική σχεδίαση από ότι το πρώτο. Σήμερα, είναι γεμάτο χειριστήρια αφής, κουμπιά, αλλά και paddles για το DSG στο πίσω μέρος, αν εφοδιάζεται με αυτόματο κιβώτιο.

Golf GTI και κάμπριο, γίνεται;

Γίνεται! Αναφώνησαν στη Volkswagen περίπου μια δεκαετία πριν. Όταν παρουσιάστηκε το Golf 6 GTI, όλοι απόρησαν με την απόφαση της μάρκας να φτιάξει μια ανοικτή εκδοχή του. Τα Golf γενικότερα, τα βλέπαμε σε κάμπριο εκδόσεις, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχε φορεθεί το σήμα GTI σε αυτοκίνητο με κουκούλα. Τελικά, το είδαμε κι αυτό, αλλά σε περιορισμένες εμφανίσεις αφού δεν υπήρξε διάδοχος.

Το Golf 6 GTI φόρεσε τα αθλητικά του

Η Adidas είναι εταιρεία-θρύλος στο κομμάτι της αθλητικής ένδυσης και το Golf GTI είναι ένα αυτοκίνητο-θρύλος με διάθεση για… άθληση και ταχύτητα! Τα δύο brands συνδυάστηκαν και γεννήθηκε μια ειδική έκδοση του Golf 6 GTI με το όνομα GTI adidas. Είχε μερικές σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις, όπως η επένδυση των καθισμάτων ή οι ζάντες αλουμινίου. Κατασκευάστηκε σε 4.410 μονάδες και έχει συλλεκτικό χαρακτήρα.

GTI και ασφάλεια πάνε μαζί

Το Golf 8 GTI είναι το πρώτο Golf GTI με τόσο «κοινωνική» διάθεση. Επικοινωνεί με άλλα αυτοκίνητα γύρω του και ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση κάποιου κινδύνου που μπορεί να συναντήσει στο δρόμο. Η ανταλλαγή των δεδομένων γίνεται αστραπιαία και ο οδηγός του GTI γνωρίζει ότι σε μερικά μέτρα ή χιλιόμετρα, ενδέχεται υπάρχει κάτι που θα τον αιφνιδίαζε, όπως ένα ατύχημα, μια κατολίσθηση, ξαφνική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο ή απλώς, έργα στην οδό που κινείται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...