Άνοιξε η εφαρμογή για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα!

Μάθετε τα πάντα για τη διαδικασία άρσης ακινησίας οχήματος, αλλά και τι θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους

  • -
  • -

Η πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους βρίσκεται σε λειτουργεία. Μέσω μίας αίτησης, την οποία βρίσκει κανείς στη σχετική πλατφόρμα, όσοι κάτοχοι επιθυμούν συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, αλλά και αυτά του οχήματος. Στη συνέχεια και αφού γίνει διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Με την καταβολή των δωδεκατημορίων των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης γίνεται η επανατοποθέτηση των πινακίδων και πλέον το αυτοκίνητο μπορεί να κυκλοφορήσει και πάλι στο δρόμο. Να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά. 

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Έτσι για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του.

Π.χ για όχημα 2.000 κυβικών που έχει ετήσια τέλη 690 ευρώ για διάστημα δυο μηνών (Μάιο και Ιούνιο) η επιβάρυνση είναι 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Αναλογικά, το ίδιο ισχύει και για τα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα μετά το 2006 και οι τιμές τους διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 1.072 κ.ε. έως 1.357 κ.ε. - 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε. έως 1548 κ.ε. - 255 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε. έως 1.738 κ.ε. - 280 ευρώ
  • Από 1.739 κ.ε. έως 1.928 κ.ε. - 320 ευρώ
  • Από 1.929 κ.ε. έως 2.357 κ.ε. - 690 ευρώ
  • Από 4.001 κ.ε. και άνω -1.380 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...