Ενδοοικογενειακή κόντρα: Το Toyota GR Yaris απέναντι στο Yaris GRMN (video)

Τα δύο πιο γρήγορα Toyota Yaris παραγωγής λύνουν τις διαφορές τους στο 400άρι. Ο νέος, είναι ωραίος. Ο παλιός όμως, είναι αλλιώς;

  • -
  • -

Λίγα είναι τα «καθημερινά» αυτοκίνητα παραγωγής που έχουν προκαλέσει τόσο ντόρο όσο το Toyota GR Yaris. Γεννημένο μέσα από τους αγώνες του WRC και εξελιγμένο υπό την καθοδήγηση του Τόμι Μάκινεν, το μικρό hot hatch της Toyota μονοπώλησε στα νέα της κατηγορίας του για πολύ καιρό.

«ΚΟΝΤΡΑ» TOY TOYOTA GR YARIS ME MITSUBISHI EVO TOMMI MAKINEN

Η ιστορία των γρήγορων εκδόσεων του Yaris όμως, ξεκίνησε από την προηγούμενη γενιά του με την έκδοση GRMN. Η συνταγή ήταν πολύ διαφορετική. Κίνηση μπροστά, κομπρέσορας αντί για τούρμπο και τετρακύλινδρο μοτέρ 1.8 λίτρων, αντί για το τρικύλινδρο των 1.600 κυβικών.

Στο βίντεο που ακολουθεί τα δύο αυτοκίνητα στήνονται στην ευθεία για να δούμε ποιο είναι το ταχύτερο. Το GR Yaris έχει 261 ίππους και 360 Nm ροπής, ενώ το Yaris GRMN έχει 212 ίππους και 250 Nm ροπής. Ένα όπλο που έχει να επιδείξει το παλαιότερο Yaris, έχει να κάνει με το βάρος. Η βελόνα της ζυγαριάς σταματάει στα 1.135 κιλά, την ώρα που το GR Yaris ζυγίζει 1.280 κιλά.

TO TOYOTA GR YARIS ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ HONDA CIVIC TYPE-R

Κύριος υπαίτιος αυτής της διαφοράς είναι η τετρακίνηση του νεότερου μοντέλου, όμως το θεωρητικό μειονέκτημα του βάρους ίσως ισοσταθμίζεται με τη βρεγμένη άσφαλτο όπου γίνεται η δοκιμή και τη σαφώς καλύτερη πρόσφυση που εγγυάται η κίνηση σε όλους τους τροχούς. Λίγο-πολύ αναμενόμενο το αποτέλεσμα, όμως δείτε τη διαφορά των δύο μοντέλων τόσο στην από στάση επιτάχυνση, όσο και στην εν κινήσει (roll) αναμέτρησή τους. Bonus στο τέλος, μια σύγκριση επιβράδυνσης ανάμεσα στα δύο… αδερφάκια.

TOYOTA GR YARIS ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΕ BMW M2 COMPETITION

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...