Η Bridgestone και η Lightyear συνδυάζουν τις δυνάμεις τους για το πρώτο ηλιακό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεγάλης εμβέλειας

Το Lightyear One προσφέρει μια άνευ προηγουμένου αυτονομία 725 χιλιομέτρων

  • -
  • -
Η Bridgestone και η Lightyear συνδυάζουν τις δυνάμεις τους για το πρώτο ηλιακό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεγάλης εμβέλειας

Με βάση τα 90 χρόνια εμπειρίας, η Bridgestone, ανακοίνωσε μια αποκλειστική συνεργασία με την καινοτόμο στον τομέα της κινητικότητας Lightyear, ώστε να παράγει ελαστικά, ειδικά για το Lightyear One. Πρόκειται για το πρώτο ηλιακό, ηλεκτρικό όχημα μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για εμπορική διαθεσιμότητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόσφατη έρευνα από τη Bridgestone έδειξε ότι σχεδόν το 50% των Ευρωπαίων οδηγών σκέφτονται να αποκτήσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, ωστόσο το 37 % εξ αυτών, παραμένει ακόμα σκεπτικό λόγω της ανησυχίας, που υπάρχει σχετικά με την απόδοση και την περιορισμένη εμβέλεια.

Το Lightyear One αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες άμεσα προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου απόσταση 725 χιλιομέτρων, ενώ είναι έως και τρεις φορές περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά σε σχέση με τα εναλλακτικά ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Το όχημα φορτίζεται απευθείας από τον ήλιο μέσω μιας μεγάλης ηλιακής οροφής, ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές CO2 και τις ανάγκες φόρτισης από τον χρήστη, ενώ μεγιστοποιείται η απόδοση.

Για να επιτύχει τέτοιες επιδόσεις όμως, η Lightyear σχεδίασε ένα όχημα που διαθέτει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή από οποιοδήποτε αυτοκίνητο παραγωγής μέχρι σήμερα. Για να υποστηρίξει αυτή την απόδοση αλλά και να την βελτιώσει, η ολλανδική εταιρεία αναζήτησε ένα ελαστικό που θα προσέφερε πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης, προκειμένου να διατηρήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, να μεγιστοποιήσει την εμβέλεια του οχήματος και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Γι΄αυτό το λόγο, η Bridgestone ανέπτυξε τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Turanza Eco, συνδυάζοντας για πρώτη φορά τις επαναστατικές τεχνολογίες χαμηλού βάρους ENLITEN και ologic. Οι τεχνολογίες μειώνουν το βάρος μέσω της χρήσης λιγότερων πρώτων υλών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, ενώ μειώνουν την αντίσταση κύλισης μέσω του καινοτόμου πέλματος, των μεγαλύτερων διαμέτρων, των υψηλών πιέσεων αέρα και του λεπτού σχεδιασμού.

stats

Η πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης των ελαστικών σημαίνει επίσης ότι το Lightyear One μπορεί να επωφεληθεί από μια ελαφρύτερη μπαταρία. Ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά Turanza Eco έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την εμβέλεια, σε σύγκριση με τα εξειδικευμένα για ηλεκτρικά οχήματα, εναλλακτικά ελαστικά Bridgestone, που ισοδυναμούν με μείωση βάρους άνω των 90 κιλών. Εκτός του ότι, το Lightyear One έχει μεγαλύτερη αυτονομία ανάμεσα στις φορτίσεις, η κατανομή του πυριτίου του ελαστικού έχει βελτιωθεί εφαρμόζοντας μια νέα τεχνολογία ανάμιξης, με συνολική μείωση 3,6 κιλών (περίπου 10%) του βάρους του ελαστικού ανά όχημα, χωρίς κανένα συμβιβασμό σχετικά στη χιλιομετρική φθορά και την πρόσφυση.

Για πρώτη φορά, τα ελαστικά Turanza Eco θα φέρουν τη νέα σήμανση Bridgestone EV στα πλαϊνά τοιχώματα. Η σήμανση αυτή εφαρμόζεται σε ελαστικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για ηλεκτρικά οχήματα και υποδεικνύει ότι τα ελαστικά υποβλήθηκαν σε αυστηρή διαδικασία δοκιμών και ελέγχου για να λάβουν έγκριση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα ελαστικά υποστηρίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών οχημάτων και πληρούν τις απαιτήσεις του κατασκευαστή του αυτοκινήτου για την εμβέλεια της μπαταρίας, τον έλεγχο του οχήματος και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε επίσης η τεχνολογία Εικονικής Ανάπτυξης Ελαστικού που επιτρέπει την ακριβή προσομοίωση της απόδοσης ενός ελαστικού χωρίς να χρειάζεται να το παράγει και να το δοκιμάζει φυσικά, εξοικονομώντας έως και 40.000 χιλιόμετρα σε πραγματικές δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους και στόλους. Μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και τις δοκιμές ελαστικών σε εξωτερικό χώρο και στόλους έως και 50%.

Τα θεμέλια για το Lightyear One τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Bridgestone World Solar Challenge, ενός αγώνα 3.000 χιλιομέτρων στο Australian Outback. Με αυτό κατά νου, η Bridgestone συνεργάζεται με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη Lightyear εδώ και οκτώ χρόνια. Η ηλιακή ομάδα του Αϊντχόβεν, εκεί όπου γεννήθηκε η Lightyear, κέρδισε το Cruiser Cup του Bridgestone World Solar Challenge τέσσερις συνεχόμενες φορές, από το 2016-2019.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...