Έφυγε από την ζωή ο θρυλικός σχολιαστής της F1, Murray Walker

Έμεινε στην ιστορία για τον ενθουσιώδη τρόπο που παρουσίαζε κάθε αγώνα

  • -
  • -

Ο άνθρωπος που έδωσε φωνή στην Formula 1, ο Murray Walker, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 97 ετών. Ο Βρετανός που έγινε θρύλος μέσα από τον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο σχολίαζε κάθε αγώνα στην βρετανική τηλεόραση, μιλούσε για τον κορυφαίο αυτό θεσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν 3 δεκαετίες. Εκτός της Formula 1 όμως, σχολίασε με τεράστια επιτυχία και άλλες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως τα Βρετανικά Πρωταθλήματα Τουρισμού και Rallycross.

Ο Walker έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στον εθιστικό τρόπο περιγραφής, τις οξυδερκείς παρατηρήσεις και τα χαρακτηριστικά σαρδάμ που έκανε πάνω στον ενθουσιασμό του. Γεννημένος στο Birmingham το μακρινό 1923, ο Murray κληρονόμησε το πάθος του για τα μηχανοκίνητα από τον πατέρα του, Graham, ο οποίος ήταν οδηγός δοκιμών για την Norton Motorcycles. Στρατολογήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου τέθηκε αρχηγός ενός άρματος έως ότου λάβει τον τίτλο του λοχαγού. Μετά τον πόλεμο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε μέρος σε αγώνες μοτοσικλέτας, ενώ παράλληλα έχτισε μία επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της διαφήμισης.

Η καριέρα του ως σχολιαστής ξεκίνησε το 1948 στην ανάβαση του Shelsey Walsh, ενώ το1949 ανέλαβε ως ένας εκ των σχολιαστών του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC για το Βρετανικό Gran Prix. Παράλληλα αντίστοιχη δουλειά έχει κάνει για αγώνες μοτοσικλέτας, συμπεριλαμβανομένου του Isle of Man TT, πλάι στον πατέρα του για λογαριασμό του BBC. Μετά τον θάνατο του το 1962, ο Murray ανέλαβε το ρόλο του κύριου σχολιαστή του BBC στους αγώνες μοτοσικλέτας, ενώ περιστασιακά έκανε και δουλειές για αγώνες της F1 πριν γίνει ο κύριος σχολιαστής και εκεί, το 1976.

Η θητεία του κράτησε έως και Αμερικανικό GP του 2001, με τον Martin Brundle στο πλευρό του. Χαρακτηριστική στιγμή στην καριέρα του Murray, η κατάκτηση του πρωταθλήματος οδηγών από τον Βρετανό Damon Hill, το 1996, όταν παραδέχθηκε πως πρέπει να σταματήσει να μιλάει λόγω της συγκίνησης που τον είχε κυριεύσει.

Δείτε το συγκινητικό video της F1 στην μνήμη του Murray Walker


Μερικές από τις πιο θρυλικές περιγραφές του Βρετανού παρακάτω

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...