H Maserati Bora έκλεισε τα «50»

Aκριβώς πριν από 50 χρόνια η Maserati είχε παρουσιάσει το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο

  • -
  • -

Η Maserati Bora είναι ένα ξεχωριστό μοντέλο για την ιταλική φίρμα, αφού όταν παρουσιάστηκε αποτέλεσε την πρώτη της δημιουργία με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο. Το εντυπωσιακό κουπέ κλείνει φέτος 50 χρόνια από την ημέρα που παρουσιάστηκε. Ήταν Μάρτιος του 1971 όταν αποκαλύφθηκε στην έκθεση της Γενεύης προκαλώντας αίσθηση στο κοινό. Παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1978 και συνολικά η Maserati παρήγαγε 564 αυτοκίνητα. Μάλιστα, στην Bora βασίστηκε και το εντυπωσιακό πρωτότυπο Boomerang, το οποίο και είχε σχεδιάσει ο Giugiaro.

O Ιταλός σχεδιαστής είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το θελκτικό αμάξωμα της Bora. Τότε, οι άνθρωποι της Maserati είχαν ζητήσει από τον Giugiaro και την Italdesign, να τους σχεδιάσουν ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο, με εξωτική σχεδίαση και έντονα δυναμικά χαρακτηριστικά. Και το αποτέλεσμα, τους δικαίωσε…

Αρχικά, ο κινητήρας είχε χωρητικότητα 4.700 cc και απόδοση 310 ίππων στις 6.000 rpm, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκε με έναν ισχυρότερο 4,9 λίτρων. Το εκρηκτικό σύνολο ήταν τοποθετημένο κατά μήκος του αμαξώματος, σε ένα υποπλαίσιο που ήταν εγκατεστημένο στο μονοκόκ του αυτοκινήτου.

Μερικά από τα highlight της Bora ήταν τα αναδιπλούμενα φώτα που μείωναν περαιτέρω την αεροδυναμική αντίσταση, το μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα, η ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς (κάτι που επίσης βλέπαμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Maserati), τα δισκόφρενα εμπρός και πίσω, το κιβώτιο ταχυτήτων των πέντε σχέσεων και οι τηλεσκοπικές αναρτήσεις. Η Bora συνδύαζε την άνεση με τις κορυφαίες επιδόσεις, με την τελική της ταχύτητα να αγγίζει τα 280 km/h. O Giulio Alfieri ήταν ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τα μηχανικά μέρη, ενώ για την δυναμική, αλλά παράλληλα κομψή σιλουέτα της «Ιταλίδας», η έμπνευση άνηκε ολοκληρωτικά στον Giorgetto Giugiaro. Σε κάθε περίπτωση, η Bora ήταν ένα αυτοκίνητο που δημιούργησε μία τάση τη δεκαετία του ’70, παραμένοντας μέχρι και σήμερα το ίδιο θελκτική και ξεχωριστή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...