Αποκλειστικά υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά τα επόμενα Discovery Sport και Evoque

Μία νέα στρατηγική θέλει τα μικρότερα μοντέλα της Land Rover να πατούν σε νέα πλατφόρμα

  • -
  • -

Πατώντας πάνω στο νέο επιχειρηματικό πλάνο που έχει με την Jaguar, η Land Rover σκοπεύει να λανσάρει 6 νέες αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις μέσα στα 5 επόμενα χρόνια, ενώ θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξηλεκτρισμένα σύνολα από το 2026 και μετά, συμπεριλαμβανομένων των mild-hybrid υβριδικών. Μέχρι το 2030 οι Jaguar-Land Rover (JLR) σκοπεύουν το 60% των πωλήσεων τους να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, το 10% να είναι plug-in υβριδικά και το υπολειπόμενο 30% να είναι mild ή full hybrid. Στόχος είναι μέχρι το 2036 το σύνολο των παγκόσμιων πωλήσεων να αντιστοιχεί σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

Όλα τα μελλοντικά Land Rover θα χρησιμοποιούν μία από τις δύο νέες πλατφόρμες. Την MLA που αφορά συνδυαστικές μονάδες ισχύος (hybrid) και την EMA για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Σε μία παρουσίαση επενδυτών η εταιρεία αποκάλυψε μερικές τεχνικές πληροφορίες που αφορούν τις δύο αυτές πλατφόρμες, αλλά και ποια μοντέλα θα τις χρησιμοποιήσουν.

Η πλατφόρμα EMA θα παρουσιαστεί το 2024, με την βρετανική μάρκα να έχει ήδη επιβεβαιώσει πως θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη γενιά των Range Rover Evoque και Discovery Sport, κάτι που σημαίνει πως κανένα από τα δύο μοντέλα δεν θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητήρα εσωτερικής καύσης ή κάποιο mild-hybrid σύνολο.

Σύμφωνα με την Land Rover, η ΕΜΑ θα χτιστεί γύρω από την μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, με «απλή» αρχιτεκτονική και ίσιο πάτωμα για μεγιστοποίηση χώρου. Επίσης, οι ηλεκτρικές μονάδες που έχουν σχεδιαστεί από τις JLR θα χρησιμοποιούν τεχνολογία 800V, με τα αμιγώς ηλεκτρικά που βασίζονται στην EMA πλατφόρμα να προσφέρουν απόδοση της τάξης των 6,4 με 7,2 χιλιομέτρων ανά kWh.

Η πλατφόρμα MLA θα παρουσιαστεί νωρίτερα, μέσα στο 2022 ή 2023 και θα χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα όπως την επόμενη γενιά των Range Rover και Range Rover Sport. Η Land Rover την περιέγραψε ως αρκετά ελαστική αρχιτεκτονική, με την MLA να μπορεί να εφαρμοστεί με mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid, αλλά και αμιγώς ηλεκτρικά σύνολα. Τέλος, στην ίδια παρουσίαση, οι άνθρωποι της Land Rover αναφέρθηκαν για άλλη μία φορά στην προγραμματισμένη επέκταση του Defender σε ολόκληρη σειρά μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης μίας έκδοσης pick-up.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...