Το επαναστατικό ηλεκτρικό που καθαρίζει τον αέρα που αναπνέουμε!

Η Fiat περνά από τα οχήματα μηδενικών ρύπων σε εκείνα που κάνουν πιο καθαρό τον αέρα που αναπνέουμε

  • -
  • -

Η ανάπτυξη των plug-in hybrid και κυρίως των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί την απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ανάπτυξη προϊόντων με πολύ χαμηλό ή μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρήση τους. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα -ειδικότερα στα αστικά κέντρα- αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα δίνουν μια απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Η Fiat όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μια πρόταση που όχι απλά δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αλλά συμβάλει και στην εξουδετέρωση των ρύπων που προκαλούνται από άλλα αυτοκίνητα ή δραστηριότητες του ανθρώπου.

Με όχημα το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό 500, οι σχεδιαστές αναζήτησαν τα όρια που καθορίζουν ένα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο. Οι μηδενικοί ρύποι λόγω της ηλεκτρικής κίνησης, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και η χρήση προηγμένων ανακυκλωμένων υλικών, όπως το πρωτοποριακό ύφασμα Seaqual, συνδυάστηκαν με μια πραγματικά ρηξικέλευθη ιδέα στο πρωτότυπο Fiat 500 by Armani. Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής, το Fiat 500 by Armani «ντύθηκε» με μια βαφή που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου, ένωση που έχει την ιδιότητα να απορροφά ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου και να τους μετατρέπει σε ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ενώσεις. Η συγκεκριμένη λύση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κτήρια, με τη βαφή των εξωτερικών επιφανειών να προσφέρει βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα αστικά κέντα μεγαλουπόλεων της Ν. Αμερικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΌ FIAT 500e

Το Fiat 500 by Armani είναι ένα πρωτότυπο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον διάσημο οίκο μόδας. Το πράσινο χρώμα του αμαξώματος με το ματ φινίρισμα περιέχει διοξείδιο του τιτανίου, αλλά η καινοτομία της πρότασης δεν σταματάει εκεί. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής οι μηχανικοί κατάφεραν με τη χρήση λέιζερ στο πάνω μέρος του αμαξώματος να «χαράξουν» το χρώμα δίνοντας του την υφή και την όψη ενός ακριβού υφάσματος, αντάξιου του ονόματος Armani. Η όψη «ψαροκόκαλου» εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλει και στην αύξηση της συνολικής επιφάνειας που έρχεται σε επαφή το διοξείδιο του τιτανίου της βαφής με τον ατμοσφαιρικό αέρα μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα του Fiat 500 by Armani να καθαρίζει τον αέρα κατά την κίνηση του.

Αυτό το μοναδικό ηλεκτρικό 500 δημιουργήθηκε εξ αρχής για να διατεθεί μέσω δημοπρασίας με τα έσοδα να δωρίζονται στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, Earth Alliance, του ηθοποιού Leonardo DiCaprio. Η ιδέα του όμως δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ώστε τα αυτοκίνητο όχι απλά να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...