Πέρασε και επίσημα στους Ισραηλινούς η ΕΛΒΟ

Η σύμβαση μεταβίβασης της ΕΛΒΟ στην ισραηλινή κοινοπραξία Plasan – SK Group υπεγράφη και επίσημα σήμερα

  • -
  • -

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πέρασε και επίσημα σήμερα στα χέρια της ισραηλινής κοινοπραξίας Plasan SK- Group. Η ΕΛΒΟ είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση το 2014 με το Ελληνικό Δημόσιο να έχει τις τύχες της εταιρείας. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ενώ ακόμα ένας ακολούθησε το 2019. Και οι τρεις δεν τελεσφόρησαν. Το Μάρτιο του 2020 ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόκληση διεξαγωγής διαγωνισμού εκποίησης βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με όρο το Δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει το 21% μετά από μία τριετία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την κοινοπραξία Plasan – SK Group και σήμερα επισημοποιήθηκε με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Σημειώστε, πως το SK Group, που ανήκει στον Samy Katsav, δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία και απέκτησε την ΕΛΒΟ μέσω θυγατρικής του από κοινού με τον επίσης ισραηλινό όμιλο Plasan που ιδρύθηκε το 1985, παράγει θωρακισμένα οχήματα και έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ και στην Γαλλία. Το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, το 1986, μετά από μεταβίβαση της Αυστριακής συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.), τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της και το μάνατζμεντ πέρασαν στην Μυτιληναίος η οποία αποχώρησε από τη διοίκηση της το 2010 οπότε την τύχη της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ήλεγχε το 85,5% των μετοχών της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...