Βραβεία και ρεκόρ Mazda

Όταν το ρίσκο και η καινοτομία επιβραβεύoνται

  • -
  • -

Στην ιστορία της η Mazda έχει δείξει πως αρέσκεται στο ρίσκο, να εξελίσσει δηλαδή μοντέλα και τεχνολογίες που άλλοι ούτε θα το συζητούσαν. Οι περιστροφικοί κινητήρες και το ΜΧ-5 είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε μια εταιρική κουλτούρα που βασίζεται στις τεχνολογικές καινοτομίες, ένα χαρακτηριστικό, το οποίο τα μέσα ενημέρωσης και οι πελάτες έχουν ανταμείψει γενναιόδωρα με την πάροδο των ετών. Η Mazda έχει κερδίσει συνολικά 1.131 βραβεία από το 1955, τα μισά εκ των οποίων (655) τα τελευταία 8 χρόνια – ή από την έναρξη της φιλοσοφίας Zoom‐Zoom το 2002. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως, από το 2002, το ένα τρίτο των βραβείων αφορούσαν στην 1η ή την 2η θέση στον διαγωνισμό Car of the Year σε όλον το κόσμο.

 

Καταιγισμός βραβείων για τον περιστροφικό κινητήρα της Mazda

Η μεγάλη ιστορία των βραβείων ξεκινά μετά την παρουσίαση του RX‐2 με τον περιστροφικό κινητήρα το 1971, που κέρδισε τον διαγωνισμό Car of the Year στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1972. Ο συγκεκριμένος κινητήρας κέρδισε μια σειρά μηχανολογικών και τεχνολογικών βραβείων συμπεριλαμβανομένου του Mainichi Industrial Technology Development Award. Αυτή η επιτυχία συνεχίστηκε και με το RX‐7, το οποίο κατέκτησε το βραβείο Car of the Year Grand Prix το 1978, χαρακτηρίστηκε ως Best Sports Car στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1979 και κέρδισε το βραβείο Car of the Decade στην Ιαπωνία το 1980. Θα ακολουθήσουν δύο επιτυχημένες γενιές του RX‐7 με συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη του πρωτοτύπου.

Το 2003 η Mazda παρουσίασε το νέας γενιάς περιστροφικό κινητήρα, που ονομάστηκε RENESIS, στο σπορ κουπέ RX‐8. Η Mazda προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και παρήγαγε τον περιστροφικό κινητήρα που χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο καύσιμο από τους προηγούμενους και με εκπομπές ρύπων Euro4. Την ίδια χρονιά, το RX‐8 RENESIS κέρδισε 3 κατηγορίες στο International Engine of the Year: Καλύτερος Νέος Κινητήρας, το κορυφαίο βραβείο του Κινητήρα της Χρονιάς και Καλύτερος Κινητήρας στην κατηγορία των 2.5 ‐ 3.0 λίτρων. Παρά το γεγονός ότι ο κινητήρας είναι χωρητικότητας 1.3 λίτρων (2 x 654 cm3) – η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου το υπολογίζει ως 2.6 λίτρα. Ο κινητήρας RENESIS ενθουσίασε τόσο τους δημοσιογράφους που κέρδισε βραβείο στην κατηγορία του και το 2004.

 

Θριάμβευσαν τα Mazda323 και Mazda3 στην μεσαία κατηγορία

Η Mazda ήταν πάντα πρωτοπόρος στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων – το Mazda2 2ης γενιάς κέρδισε το World Car of the Year Award το 2008. Όμως τα περισσότερα βραβεία που έχει κατακτήσει η εταιρία είναι κυρίως στην μεσαία κατηγορία. Το 1980 το πρώτο μοντέρνο compact, το 323 με κίνηση εμπρός, κέρδισε

στους διαγωνισμούς European Car of the Year και Car of the Year στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το 1981. Συνέχισε κατακτώντας το Import Car of the Year στις ΗΠΑ το 1983 και συνολικά άλλα 74 βραβεία.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο διάδοχός του, το πρώτης γενιάς Mazda3, τα πήγε ακόμα καλύτερα και κέρδισε συνολικά 99 βραβεία σε διάστημα 7 ετών (2003 – 2010). Πολλά από αυτά κερδίθηκαν την χρονιά που παρουσιάστηκε, το 2003, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης που κατέκτησε στον Διαγωνισμό European Car of the Year και στο Car of the Year στην Δανία, την Τσεχία, την Τουρκία και την Ιαπωνία (RJC Best 6). Το 2004, κέρδισε το Car of the Year σε 9 χώρες και συνέχισε να κατακτά κι άλλα βραβεία – συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού βραβείου ως Καλύτερο πεντάπορτο στο Χόνγκ Κόνγκ το 2004. Το 2009 κέρδισε και το Car of the Year στην Ταϊλάνδη με την facelift έκδοση της πρώτης γενιάς. Το δεύτερης γενιάς Mazda3 είναι επίσης πολύ επιτυχημένο στα πρώτα 2 χρόνια παρουσίας στην αγορά κερδίζοντας 23 βραβεία έως το 2010.

 

Περιβαλλοντικά βραβεία Mazda

Η Mazda έχει επίσης κερδίσει πλήθος από περιβαλλοντικά βραβεία. Στις ΗΠΑ το 2008, το Mazda MX‐5 roadster βραβεύτηκε ως το πιο οικονομικό διθέσιο από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), ενώ το Mazda Tribute Hybrid ήταν στην πεντάδα στο διαγωνισμό Green Car of the Year. Έναν χρόνο αργότερα, το πρώτης γενιάς Mazda6 (facelift έκδοση) ονομάστηκε από την Περιβαλλοντική Ένωση Μεταφορών ως το Καλύτερο Οικογενειακό αυτοκίνητο. Το δεύτερης γενιάς Mazda6 κέρδισε το Βραβείο Greenest Petrol Car στο Royal Dutch Touring Club’s ECOTEST το 2008 στην Ολλανδία.

Η πιο επιτυχημένη περιβαλλοντική τεχνολογία της Mazda είναι η μείωση καυσίμου με το σύστημα start/stop, το i‐stop (στο υπάρχον Mazda3), το οποίο έχει ήδη κερδίσει έξι βραβεία από την μέρα που παρουσιάστηκε το 2009, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου JSAE. Η Mazda βραβεύτηκε επίσης με το JSAE το 2010 για έρευνα που οδήγησε στην δημιουργία του επαναστατικού νανοτεχνολογικού καταλύτη που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στα βενζινοκίνητα οχήματα Mazda. Αυτές οι καινοτομίες είναι μέρος της περιβαλλοντικής στρατηγικής Zoom‐Zoom της Mazda, που θα εκφραστεί πλήρως με τους νέους πράσινους κινητήρες SKY και το νέο σύστημα μετάδοσης ταχυτήτων στην Ευρώπη ξεκινώντας από το 2011.

Ρεκόρ Mazda

Το MX‐5 roadster και τα αυτοκίνητα της Mazda με περιστροφικό κινητήρα έχουν κατακτήσει τα πιο σημαντικά εταιρικά ρεκόρ. Το Mazda MX‐5, που γιόρτασε την επέτειο των 20 χρόνων το 2009, μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness σαν το πρώτο σε πωλήσεις κάμπριο, διθέσιο σπορ αυτοκίνητο στην ιστορία. Κρίνοντας από την δημοτικότητα του μοντέλου, θα συνεχίσει πιθανότατα να διατηρεί αυτό το ρεκόρ και τα επόμενα χρόνια.

Το 1991, η Mazda μπήκε στα ρεκόρ ως η πρώτη που κέρδισε τον 24ωρο Αγώνα Αντοχής του Le Mans με περιστροφικό κινητήρα, με το Mazda 787B, και έγινε η πρώτη και μοναδική ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρία που έχει κερδίσει αυτόν τον εξαντλητικό αγώνα μέχρι στιγμής. Το Mazda RX‐7 διατηρεί τον τίτλο του πιο δημοφιλούς σπορ αυτοκινήτου με περιστροφικό κινητήρα στην ιστορία έχοντας πουλήσει 1.800.000 αυτοκίνητα. Το 2004, το Mazda RX‐8 κέρδισε σε 40 διεθνείς αγώνες ταχύτητας (FIA) και σε αγώνες αντοχής στο Papenburg της Γερμανίας, συνεχίζοντας την μακρά παράδοση της Mazda στο να αποδεικνύει τον σπορ χαρακτήρα και την αντοχή του περιστροφικού κινητήρα στην πίστα.

 

Mazda2: Αυτοκίνητο του 2008 στον κόσμο και στην Ελλάδα

Το Mazda2 2ης γενιάς αναδείχτηκε το 2008 ως το World Car of the Year, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και τον τίτλο «Αυτοκίνητο του 2008» στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας 98 βαθμούς, με αρκετή διαφορά από το δεύτερο Kia Cee'd (79 βαθμοί) και το 3ο Nissan Qashqai (69 βαθμοί).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...