Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι στην Ελλάδα (χάρτες)

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» παρέδωσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τους χάρτες επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της χώρας

  • -
  • -

Προτάσεις για την οδική ασφάλεια κατέθεσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Παράλληλα, παρέδωσε τους χάρτες επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της χώρας.

Οι χάρτες που παραδόθηκαν αφορούν στο έργο SLAIN (Saving Lives Assessing and Improving TEN-T Road Network Safety), που εκπονείται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το διεθνή Οργανισμό EuroRAP και εταίρους από την Ιταλία, Ισπανία και Κροατία, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του Προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility 2014-2020), με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε και κατεβάστε τους χάρτες ΕΔΩ και ΕΔΩ

Το έργο έχει ως αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) τη δημιουργία χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας. Η εν λόγω δράση είναι συμβατή με την οδηγία 2008/96 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το ΠΔ 104/2011 (ΦΕΚ 237/Α/7-11-2011)) αλλά και με την αναθεώρησή της  2019/1936/EK όπου προβλέπεται η αξιολόγηση οδικής ασφάλειας οδικών δικτύων.Η δημιουργία των χαρτών επικινδυνότητας και ο υπολογισμός των σχετικών δεικτών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη διεθνή μεθοδολογία EuroRAP και αναφέρεται στο Διευρωπαϊκό Οδικό δίκτυο της περιόδου 2015-2018 με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία). Η μεθοδολογία αυτή είναι πλήρως συμβατή και αποδεκτή από τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς (WHO, World Bank). Δίνεται έτσι η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς η ίδια μεθοδολογία εφαρμόζεται διεθνώς, σε περισσότερες από 100 χώρες μέχρι σήμερα.

Οι δύο χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου SLAIN αφορούν στην πυκνότητα των συμβάντων και στο δείκτη επικινδυνότητας, που αποτελούν το συλλογικό και το ατομικό επίπεδο επικινδυνότητας των χρηστών της οδού, αντίστοιχα. Η επικινδυνότητα αναπαρίσταται με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις (μαύρο-κόκκινο-πορτοκαλί-κίτρινο-πράσινο, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας).

Από τη σύγκριση των στοιχείων των τροχαίων συμβάντων της υπό θεώρηση 4ετούς περιόδου συμπεραίνεται το θετικό αποτέλεσμα της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος που έχει διαδραματίσει το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα όσον αφορά στη μείωση των δεικτών είκινδυνότητας  - το ποσοστό των δρόμων με χαμηλό έπίπεδο επικινδυνότητας έχει βελτιωθεί από 12% σε 87% του συνόλου του βασικού Διευρωπαϊκού Δικτύου.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, «η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την παρούσα κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την καθοδήγηση του κ. Κώστα Καραμανλή, επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών ώστε να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής, σε συνεργασία με τους φορείς που συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.»

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης, παραλαμβάνοντας  τους χάρτες, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την παράδοση των χαρτών και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το έργο που συντελείται από τις Υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Υπουργείου, για ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών στη χώρα και για την ιεράρχηση των παρεμβάσεων σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.»

Από την πλευρά της, η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά τόνισε: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για τα θέματα της Οδικής Ασφάλειας, καθώς και του Υφυπουργού κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γεωργίου Καραγιάννη και των Στελεχών του Υπουργείου τα οποία συμμετείχαν στην ενημέρωση και τις επι μέρους συζητήσεις. Η εποικοδομητική μας συνεργασία με τον Οργανισμό EuroRAP, ενεργό μέλος του οποίου είναι το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» από το 2010, και με τους εταίρους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η αμέριστη υποστήριξη από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στο πλαίσιο του προγράμματος SLAIN, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα αποτελεί έργο πνοής συνεισφέροντας στην ενημέρωση και την προστασία της ζωής στους δρόμους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα στη χώρα μας έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συμβάλλει στις ασφαλείς μετακινήσεις όλων των χρηστών του δρόμου και στην ανάπτυξη του τόπου.»

Με την υιοθέτηση των χαρτών από το Υπουργείο, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Διαχείρισης της Ασφάλειας Οδικών Υποδομών (RISM-Road Infrastructure Safety Management Directive).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...