Μπαταρίες που θα φορτίζονται σε 5 λεπτά!

Είναι αυτή η καινοτομία-κλειδί που θα δώσει το πάνω χέρι στα ηλεκτρικά;

  • -
  • -

Μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν πλήρως σε πέντε λεπτά παράχθηκαν σε εργοστάσιο για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας μία σημαντική εξέλιξη προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να έχουν ζωτική σημασία, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν παύουν να έχουν κάποια μειονεκτήματα απέναντι στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν κινητήρα εσωτερικής καύσης, με δύο εκ των μεγαλύτερων να είναι αυτονομία και η διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Οι νέες μπαταρίες ιόντων-λιθίου που αναπτύχθηκαν από την ισραηλινή εταιρεία StoreDot και κατασκευάστηκαν από την Eve Energy στην Κίνα, μπορεί να έχουν την λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η StoreDot έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητες εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης των μπαταριών της σε κινητά, drones και scooters, με τις 1.000 νέες μπαταρίες που παρήχθησαν τώρα να είναι μία παρουσίαση των τεχνολογιών που διαθέτει, στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και όχι μόνο. Μεγάλοι κολοσσοί όπως η Daimler, η Samsung και η TDK έχουν ήδη επενδύσει στην StoreDot.

Οι νέες αυτές μπαταρίες δηλώνουν πως μπορούν να φορτιστούν πλήρως σε μόλις 5 λεπτά, αλλά αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη φορτιστών πολύ μεγαλύτερης τάσης, από αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρίας, στόχος είναι να προσφέρουν 160 km αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά φόρτισης, μέχρι το 2025.

Η μέθοδος κατασκευής μπαταριών που χρησιμοποιείται σήμερα περιέχει γραφίτη και το σύστημα δεν επιτρέπει την χρήση πολύ υψηλής τάσης, αλλιώς θα βραχυκυκλώσει η μπαταρία. Αντίθετα η μπαταρία της StoreDot αντικαθιστά τον γραφίτη με μικροσωματίδια, μέσα από τα οποία τα ιόντα μπορούν να περάσουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Οι δύο βασικοί στόχοι λοιπόν της εταιρίας για το άμεσο μέλλον είναι η τάχιστη εξέλιξη της τεχνολογίας με το κόστος αυτών των νέων μπαταριών να μην ξεπερνά αυτό των ήδη υπαρχόντων τεχνολογίας ιόντων-λιθίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...