Κατά 89% θα μπορούσαν να μειωθούν oι εκπομπές CO2 στην ΕΕ μέχρι το 2050

Ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%

  • -
  • -

Σύμφωνα με μια 15μηνη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τομέας των μεταφορών στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 89% (!) έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Από την άλλη, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Και αυτό επειδή πολλοί από τους στόχους είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς δραστικές αλλαγές στα μέσα μεταφοράς όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει ότι οι τεχνικές εξελίξεις, όπως ο διπλασιασμός της αποτελεσματικότητας των βιοκαυσίμων, η αντικατάσταση όλων των βενζινοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά και η τροποποίηση των υπάρχοντων κινητήρων εσωτερικής καύσης στα οχήματα που κυκλοφορούν ήδη θα οδηγούσε σε μείωση των εκπομπών κατά 36% μόλις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η επίτευξη της μείωσης κατά 89% απαιτεί επιπλέον μέτρα, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας, η επανεξέταση της δομής των πόλεων με στόχο την καλύτερη ροή των οχημάτων, η κατάργηση όλων των επιδοτήσεων για τα εξαιρετικά ρυπογόνα καύσιμα, πιθανώς ακόμη και η κατάργηση των ναυτιλιακών και αεροπορικών μεταφορών.

Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον όχι σύντομα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι αν δεν δράσουμε με βάση τις παραπάνω συστάσεις της, το αποτέλεσμα θα είναι οι εκπομπές να ’’φουσκώσουν’’’ μέχρι το 2050 έως και 25% πάνω από τα σημερινά επίπεδα και 74% πάνω από τα επίπεδα του 1990. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ακόμη μελέτη που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα δραστικά μέτρα που επιβάλεται να πάρουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...