Η ΚΙΑ αλλάζει και μαζί έρχεται πληθώρα ηλεκτρικών μοντέλων

Επτά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα θα παρουσιάσει έως το 2027 η ΚΙΑ, με το πρώτο να αναμένεται στο πρώτο τετράμηνο του 2021

  • -
  • -

«Movement that inspires» ή πιο απλά στα ελληνικά: «Κινητικότητα που συναρπάζει». Αυτή η έκφραση αποτυπώνει πλέον τη φιλοσοφία της ΚΙΑ, η οποία και παρουσίασε το νέο στρατηγικό της πλάνο. Η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να μεταμορφωθεί σε κάτι περισσότερο από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων, προσφέροντας λύσεις σε επίπεδο βιώσιμης κινητικότητας. Σε αυτή τη λογική, δεν παρουσίασε μόνο το νέο της λογότυπο, αλλά παράλληλα γνωστοποίησε πως μετονομάζεται από ΚΙΑ Motors σε ΚΙΑ Corporation.

Αυτό σημαίνει ότι η ΚΙΑ θα επικεντρώσει την προσοχή της στη σχεδίαση και κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οχημάτων. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να κατέχει το 6,6% της παγκόσμιας αγοράς στα BEV και οι πωλήσεις να ξεπερνούν τις 500.000 μονάδες ετησίως στο τέλος του 2026. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2027 θα παρουσιάσει συνολικά επτά νέα ηλεκτρικά μοντέλα. Όλα θα βασίζονται στην πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform), ίδια με αυτή που χρησιμοποιεί η Hyundai για το Ioniq 5, και όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας σκοπεύουν να προσφέρουν μοντέλα διαφόρων segment, όπως crossover και πιθανότατα MPV.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΚΙΑ e-SOUL

Μάλιστα, το πρώτο από τα επτά μοντέλα που θα λανσάρει η ΚΙΑ επάνω στη νέα πλατφόρμα, αναμένεται να παρουσιαστεί λίαν συντόμως και συγκεκριμένα στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά στην ΚΙΑ αρκέστηκαν να πουν ότι πρόκειται για ένα μοντέλο με στοιχεία crossover, που θα προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων και θα μπορεί να φορτιστεί σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία θα σταματήσει την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Όπως ξεκαθάρισαν στην ΚΙΑ, με δεδομένο το γεγονός ότι καλύπτουν περισσότερες από 190 αγορές στις οποίες οι υποδομές και τα ηλεκτρικά μοντέλα δεν είναι ακόμα διαδεδομένα, θα εξακολουθούν να προσφέρουν εκδόσεις με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Ένας ακόμα τομέας που η ΚΙΑ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση είναι οι ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές για επαγγελματικούς σκοπούς. Θα βασίζονται επάνω σε μία πλατφόρμα που ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη θα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα. Βλέπετε, στην ΚΙΑ θεωρούν πως μέχρι το 2030 η ζήτηση για κατασκευές του είδους θα αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά για τις ανάγκες μεταφορών και car sharing.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όλα τα μοντέλα θα χαρακτηρίζονται από τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα διακρίνει την ΚΙΑ και αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική από την τωρινή. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί η φιλοσοφία «Tiger Nose», απλά θα δούμε νέες και διαφορετικές παραλλαγές της. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία, μπορούμε να διακρίνουμε ένα crossover με στοιχεία Soul, ένα χάτσμπακ μοντέλο, αλλά και ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Περισσότερα, όμως, θα ξέρουμε στο άμεσο μέλλον με την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου μέσα τους επόμενους μήνες.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...